23948sdkhjf

Slakteriet blir grönt med statligt stöd

Pelletsbrännaren betalas till hälften av staten – stöd av liknande projekt är en stor post i regeringens vårbudget.
När regeringen presenterade sin vårbudget var en av de största utgifterna en tillskjutning till Klimatklivet, som får 500 miljoner kronor extra under året. Genom detta projekt kan företag, kommuner och föreningar söka bidrag för att investera i minskade utsläpp av koldioxid.

Ett av de företag som möjliggjort en investering genom Klimatklivet är småländska slakteriet och charktillverkaren Ello i Lammhult, som ersätter sin oljepanna med en pelletsbrännare, skriver SVT Nyheter Småland. Genom att byta ut oljepannan, som kräver 220 kubik olja om året, kan man kraftigt minska utsläppen.

– Den är ju klimatneutral, så det blir ett nollsummespel. Man tillför inga fler utsläpp. Det finns mycket olja att spara i sådan här energikrävande verksamhet som vi har, säger Tomas Johansson, vd på Ello i Lammhult, till SVT Nyheter.

Den nya pelletsbrännare är till hälften betald av det statliga bidraget. Fram tills nu har drygt en miljard kronor delats ut till liknande projekt, men enligt Tomas Johansson tror han att fler skulle kunna dra nytta av bidraget – om man bara visste om det.

– Det kanske inte är så många som vet om att det finns. Vi visste egentligen inte det heller förrän vi blev upplysta om det. Kanske om man marknadsför det här lite hårdare så kanske det finns fler som vill investera när man kan få hjälp, säger han till SVT Nyheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078