23948sdkhjf

Falkeskogs ägare i konkurs

Familjeföretaget har sålt fisk sedan 1876 – nu tvingas man till konkurs och hoppas på försäljning.
Företaget Nordqvists Fiskexport grundades i Nogersund 1876 – sedan dess har företaget drivits vidare av efterföljande familjegenerationer. I måndags försattes företaget i konkurs efter beslut från Blekinge tingsrätt, 141 år efter grundandet, skriver Blekinge Läns Tidning.

Verksamheten som främst bedrivs är förädling och handel med sill- och laxprodukter, under varumärkena Falkeskogs delikatesser samt Hälleviks rökeri. Företaget hade vid sin senaste rapport drygt 60 anställda och en omsättning på 102 miljoner kronor.

Enligt den utsedda konkursförvaltaren beror konkursen främst på råvarupriserna för lax. Priserna för fisken steg kraftigt under 2016, bland annat på grund av att beståndet i Chiles vatten drabbats av sjukdom.

– Jag har bara haft ett par timmar på mig att sätta mig in i ärendet, men det handlar om likviditetsproblem. Den förklaring jag har fått och som känns rimlig är att laxpriserna gått upp, men man har inte kunnat höja priserna. De har alltså köpt laxen dyrare än vad de kan sälja den för efter att ha förädlat den, säger konkursförvaltaren Erik M Gabrielsson till BLT.

I konkursansökan framgår det att Nordqvists har skulder i mångmiljonklassen, framförallt till banker men även till leverantörer, skriver Kristianstadsbladet.

Under 2016 redovisade företaget en vinst på cirka 1,7 miljoner kronor, men tre år innan dess redovisade man förluster på mellan 7,5 miljoner till 11 miljoner kronor. Även omsättningen har varierat kraftigt – 2010 uppgick den till 270 miljoner kronor för att under 2013 redovisa en omsättning på 86 miljoner kronor.

Under 2013 var man även tvungna att varsla nio anställda, skriver BLT. Nuvarande vd:n Karl Vilhelm Beckman tillträdde året efter och uttryckte att man skulle satsa på exporten, som under några år varit nedprioriterad.

Nuvarande ägaren, 22-årige David Nordqvist, säger till P4 Blekinge att han är väldigt ledsen över beslutet, särskilt å personalens vägnar som han säger sig stå väldigt nära. Han är den femte generationen som driver företaget kom in i styrelsen redan som 17-åring.

– Det har varit så ostabil marknad. Branschen är så otroligt tuff, och jag har haft alldeles för stora känslor för det här – jag ville rädda företaget in i det sista, säger David Nordqvist till P4 Blekinge.

För cirka tre veckor sedan var livsmedelskoncernen Nordic Food Group nära att köpa upp företaget – personalen var till och med informerad om vad som skulle hända – men köparen drog sig ur i sista stund, skriver Sydöstran.

Konkursförvaltaren kommer nu att driva vidare företaget samtidigt som man letar efter en köpare. Enligt en kommentar från David Nordqvist till Sydöstran ligger fokus främst på att rädda jobben.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11