23948sdkhjf

Nytt svenskt fall av fågelinfluensa

Värphöns på gård i Nyköping har drabbats – 50 000 kan behöva avlivas.
Fågelinfluensan är tillbaka i Sverige, meddelar Jordbruksverket. Denna gång rör det sig om fall i en besättning värphöns på Bärsta gård i Nyköping, skriver Sörmlands Nyheter.

Nu inför Jordbruksverket restriktioner i området för att smittan inte ska spridas till andra fåglar, vilket bland annat innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna eller komma till gården. Hela eller delar av besättningen bestående av 50 000 värphöns ska också avlivas.

– För att motverka smittspridning kommer delar eller hela värphönsbesättningen att avlivas och anläggningen spärras av och ska sedan saneras, säger Karin Åhl på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Upptäckten kommer bara veckor efter att man lyft kravet att hålla tama besättningar inomhus i och med att man sänkt skyddsnivån i Sverige från 2 till 1. Det som förbryllar Jordbruksverket är hur gårdens besättning kunnat smittas.

– Den drabbade gården har frigående värphöns som går inomhus och det är oklart var smittan kommer ifrån, säger Karin Åhl.

Influensan av typen H5N8 har hittats bland fåglar under hösten och vintern i flera europeiska länder, och senast en svensk värphönsbesättning drabbades var i december förra året. Det ledde till att 200 000 värphöns fick avlivas på den drabbade gården i Helsingborg.

Influensan är väldigt smittsam bland fåglar, men har aldrig smittat människor. Därför bedömer också Folkhälsomyndigheten att risken är näst intill obefintlig.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11