23948sdkhjf

Danska butikskedjan läggs ner

Dagrofa släcker sin lågpriskedja – tror inte längre att den kan vändas till vinst.
Lågpriskedjan Kiwi läggs ner, meddelar Dagrofa. Enligt koncernen, som är Danmarks tredje största inom dagligvaruhandeln, tror man inte längre på att kedjans resultat kan vändas till vinst.

– Vi är inte – trots massiva investeringar – bäst på lågpris. Därför stänger vi nu Kiwi i Danmark efter flera år av underskott och fokuserar på det vi är bäst på, säger Per Thau, koncernchef i Dagrofa, i ett pressmeddelande.

Kedjan lanserades i Danmark 2008 och består i dag av 103 butiker. Ungefär 30 av butikerna kommer nu att konverteras för att istället ingå i koncernens kedjor Spar eller Meny, och cirka en tredjedel av de 2 400 anställda som nu arbetar inom Kiwi-kejdan kommer att fortsätta i de konverterade butikerna

Resterande butiker kommer att stängas inom de kommande månaderna. Totalt uppskattar man att stängningen av Kiwi-butikerna gör att 9 procent av koncernens omsättning försvinner.

– Konkurrensen på lågprismarknaden är benhård och danskarna förflyttar en del av sin konsumtion bort från dagligvarubutikerna i riktning mot take away, restauranger och catering, säger Per Thau, och fortsätter: Som koncern har Dagrofa naturligvis en önskan om att bli lönsam. Med dagens beslut om att fokusera på kärnverksamheterna förväntar vi oss att det kommer att ske senast 2019.

Enligt årsrapporten för 2015 omsatte Dagrofa-koncernen cirka 25,3 miljarder kronor, med ett resultat före skatt som innebar en förlust på cirka 286 miljoner kronor. Koncernen hade vid samma år drygt 7 000 anställda.

Förutom Kiwi består Dagrofa i dag av butikskedjorna Meny, Spar, Min Købmand och Let-Køb samt bolagen Foodservice Danmark och Dagrofa Logistik. För cirka fyra år sedan köpte Norgesgruppen (som norska Kiwi-kedjan är en del av) 49 procent av Dagrofa från Skandinavisk Holding, medan resten ägs av stiftelsen Købmændenes Finansieringsinstitut.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079