23948sdkhjf

Butiksodlade grönsaker i kikaren

Ica Maxi i Örebro undersöker möjligheten att bygga egna växthus vid butiken.
Ett eget växthus precis bredvid butiken. Det är ungefär så närodlat som det kan bli, och en plan hos Ica-handlaren Patrik Persson som driver Ica Maxi-butiken vid Universitetet i Örebro, rapporterar P4 Örebro.

Inom ett och ett halvt års tid hoppas han att den nyligen beställda förstudien från stadsodlingsspecialisten Plantagon har lett till ett litet, högt hus, kopplat direkt till butiken där man genom robotiserad odling kan få ut 20 skördar om året av sallad samt kryddor. Enligt Patrik Persson är kombinationen världsunik.

– Det är väldigt yteffektivt, det finns en hög teknikgrad, det ger stort skördeuttag och vi tror att det går att göra så att kunden kan se både sådd och skörd på ett väldigt pedagogiskt och roligt sätt, säger Patrik Persson till Jordbruksaktuellt.

I butiken ska man alltså både kunna köpa grönsakerna och se dem odlas genom en öppning mot butiken. Men planerna stannar inte där. Enligt P4 Örebro finns det även idéer om cirkulär produktion genom akvaponisk odling, där ett större växthus med gurka och tomater kombineras med en fiskodling.

I slutet av maj ska förstudien vara klar och möjligheterna för om projektet kan bli verklighet planeras vara klarlagda efter sommaren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094