23948sdkhjf

Endast en tiondel av tonfisken får grönt ljus

Världsnaturfonden höjer speciellt ett varningens finger för tonfisk i sin årliga fiskguide. Mer än tre fjärdedelar av tonfisken som säljs i Sverige saknar rätt information och bara drygt en tiondel anses vara hållbar.
För elfte gången släpper Världsnaturfonden (WWF) sin årliga fiskguide, där man delar in fisk och skaldjur i de tre kategorierna grönt, gult samt rött ljus.

För den senare kategorin avråder WWF konsumenter från att köpa fisken, på grund av att den kan komma från ohållbart fiske eller miljöskadliga odlingar.

I årets rapport lyfter man särskilt fram tonfisk, då man uppskattar att mer än tre fjärdedelar av den tonfisk som säljs i landet saknar information om antingen vilken art det är eller hur den har fiskats.

"Skjuter ifrån sig ansvaret"
Bara drygt en tiondel av all tonfisk som finns tillgänglig i Sverige får grönt ljus i guiden.

– Det är problematiskt att vi fortfarande har stora aktörer som säljer fisk från hotade bestånd eller som fiskats på ett skadligt sätt och hänvisar till att det efterfrågas av konsumenterna. Det är att skjuta ifrån sig ansvaret, säger Inger Melander från WWF, ansvarig för fiskguiden, i ett uttalande.

Utan information kan inte heller konsumenten se om fisken har fiskats på hållbara bestånd, eller om det är en tonfisk som är hotad, påpekar organisationen.

Dessutom menar WWF att företag som på förpackningen skriver att andra arter inte kommit till skada till följd av fisket ger vilseledande information.

– Det är enbart en bråkdel av den tonfisk som finns på marknaden som fiskats med skonsamma fiskeredskap, säger Inger Melander.

Orkla är ett av de företag som har MSC-märkt tonfisk – i början av året lanserade man en ny kodad burk , genom vilken man kan spåra tonfisken.

Östersjötorsk ny på listan
WWF:s råd är därför att undersöka om fisken är MSC-certifierad – om inte borde man undvika att köpa tonfisk.

Rådet håller i sig även för andra typer av fiskar, då MSC- eller ASC-certifierad, alternativt Krav-märkt fisk får automatiskt grönt ljus av organisationen.

I nya fiskguiden sällar sig även garnfångad torsk från östra Östersjön till kategorin som får rött ljus, då garnfisket påverkar tumlare och sjöfåglar negativt. Torsk från västra östersjön har sedan tidigare rött ljus.

Se hela fiskguiden här.

Fakta
WWF placerar fiskarna i tre kategorier baserat på art, fångstmetod, fångstområde samt odlingsland och odlingsmetod.
Grönt ljus är kategorin som innebär "Bästa val" – här är fiskebestånden är rikliga och odlingar sköts på ett mer hållbart sätt.
Gult ljus är kategorin som innebär "Var försiktig" – här finns det en viss osäkerhet kring antingen fisket eller odlingsmetoderna.
Rött ljus är kategorin som innebär "Låt bli" – dessa fiskar borde inte köpas enligt WWF, då de kommer från ohållbart fiske eller miljöskadliga odlingar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093