23948sdkhjf

Smörbrist en dyr historia

Bristen på mjölk har lett till stora prishöjningar på smör, något som märks av både här och i Frankrike.
Sedan starten av 2017 har smörpriset ökat med över 20 procent – mer kan väntas, skriver TT. Anledningen är den rådande mjölkbristen.

Enligt mejeriaktörer handlar det framförallt om den höga efterfrågan på feta produkter, samtidigt som mjölkproduktionen sjunkit.

Hos Axfood har priset för ett halvt kilo smör gått över 30-kronorsgränsen för första gången på sex år, men enligt en kommentar till TT menar bolaget att man inte sett någon minskning i försäljningen som följd.

Enligt Coop ser man att höjningen framförallt beror på att den största mejeriaktören gjorde prisförändringar.

– Arla har höjt priset det senaste halvåret och då följde hela branschen med, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop, till TT.

Mjölkbristen syns även i andra EU-länder – framförallt i Frankrike. Där har smörpriset ökat med 92 procent under det senaste året, skriver The Guardian.

Det har framförallt lett till att franska bageriägare, som ser prisökningen som ett hot mot hela branschen, varnat för att priset på croissanter, kex och kakor.

– Industrin är under ohållbart tryck. Och det kommer bli värre. Det finns en stor risk för att smöret ska ta slut, säger Fabien Castanier, generalsekreterare för franska bageriförbundet, enligt The Guardian.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095