23948sdkhjf

Endast mjölk får kallas mjölk

Växtbaserade produkter får inte marknadsföras med mejeritermer, slår EU-domstolen fast i beslut gällande ett tyskt tofu-företag.
Produkter som är växtbaserade får inte säljas under termer som mjölk, grädde, smör eller ost. Det har EU-domstolen slagit fast i ett beslut rörande ett tyskt företag under namnet Tofutown, skriver BBC.

Företaget marknadsför produkter under namn som till exempel "vegetarisk ost" och "tofusmör", vilket domstolen ser som vilseledande då konsumenterna kan tro att produkterna innehåller animaliska mejerivaror.

Enligt en EU-förordning från december 2013 får man bara använda beskrivningar som mjölk, smör, ost, grädde och yoghurt i samband med produkter som kommer från animalisk mjölk.

Det finns dock undantag för sedan tidigare etablerade produkter som jordnötssmör, kakaosmör och mandelmjölk.

Detta specifika fall tog sin början i en regional tysk domstol. Fallet togs på förfrågan upp av EU-domstolen, då Tofutown menade att man inte bröt mot förordningen då man tydligt beskrev ur vilka råvaror produkten härstammar.

EU-domstolen motiverade sitt beslut med att den typen av beskrivande tillägg inte räcker, vilket innebär att Tofutown bryter mot förordningen.

– Domstolen har tolkat lagen väldigt strikt. Det har varit en stor försäljningstillväxt på den här typen av produkter de senaste åren. Det finns ett konsensus att konsumenterna uppenbarligen vet vad de köper – och företag kan ha trott att de kan komma undan, säger advokaten Katie Vickery om marknadsföringstermerna till BBC.

Eftersom det är upp till nationella domstolar genomdriva EU-lagar kommer Tofutown-fallet nu fortsätta i Tyskland.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079