23948sdkhjf

Whiskymiljoner ska ha betalats in

Konkursförvaltaren har hittat var en del av tillgångarna i skandalomsusade Grythyttan tagit vägen.
Förra sommaren genomförde Grythyttan whisky den största spritaffären i Sverige när man sålde av hela sitt lager för 14 miljoner kronor – utan att tillfråga aktieägarna i bolaget.

Efter att bolaget inte lämnat in en årsredovisning beslutade Bolagsverket i maj att företaget skulle sättas i tvångslikvidation, men pengarna för affären syntes inte till någonstans.

– Det är en gåta var de här 14 miljonerna tagit vägen. De verkar på något mystiskt vis ha försvunnit, sade likvidatorn Thor Olsson till Nerikes Allehanda i maj.

Nu har konkursförvaltaren tittat närmare på bolaget och konstaterat att man vet var en del av pengarna tagit vägen. Enligt den utsedda konkursförvaltaren har bolaget betalat in fordringar till kronofogden, fordringar som tidigare sagts ligga på omkring 4 miljoner kronor.

– Det jag har fått fram är att det har skett en betalning till kronofogdemyndigheten på köpeskillingen som erlades för varulagret, säger Lars Solvik, konkursförvaltare och advokat, till NA.

Eftersom det saknas bokföring har det varit svårt att se vad som har hänt inom bolaget, och inbetalningen till kronofogden är hittills den enda informationen som hittats.

En konkursbouppteckning väntar nu för att få en överblick av Grythyttan whiskys kvarvarande skulder. Några tillgångar tror konkursförvaltaren inte att man hittar, skriver NA.

I nästa vecka är edgång inplanerad, där representanter för bolaget ska vittna om vad man vet om tillgångar och skulder. Men eftersom bolaget är tvångslikviderat är ingen av de tidigare företrädarna skyldiga att avlägga ed.

Även innan tvångslikvidationen saknade företaget en fungerande styrelse.

– Vi får efter edgången göra en ytterligare utredning för att se om vi kan komma över något bokföringsmaterial. Får vi inget resultat av de efterforskningarna skrivs ärendet av och bolaget blir försatt i konkurs, säger Lars Solvik till NA.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078