23948sdkhjf

Enkel lösning ska halvera Ikeas matsvinn

Ikea food services närmar sig en omsättning på 20 miljarder – nu är det dags att satsa mer på hållbarhet.
Med cirka 400 varuhus världen över, där både matservering och livsmedelsförsäljning finns, har Ikea blivit en av världens största restaurangkedjor.

Omsättningen ligger i dag på 18 miljarder, men hos Ikea food services tror man att de siffrorna kan fortsätta stiga och snart vara uppe på 20 miljarder kronor.

– Vi hade 2016 runt 650 miljoner matgäster. Det är ju ganska fantastiska siffror, men är bara början, säger Michael La Cour, vd för Ikea food, till Dagens industri.

Samtidigt som matverksamheten växer ser man svinnet som ett allt större problem. Nu har man satt ett mål om att halvera matsvinnet fram till augusti 2020, både för att spara på miljön och utgifter.

– När vi tittade på det här med matavfall såg vi att vi slänger mer än vi borde och det gör ju ont i den småländska själen, samtidigt som vi vill vara ansvarsfulla, säger Ylva Magnusson, talesperson för Ikea food services, till TT.

Redan i december förra året påbörjades satsningen, som framförallt sker genom en enkel lösning – en smart våg, där en pekskärm är ansluten till en golvvåg med soptunna mäter allt avfall.

Genom att samla in och identifiera datan – som till exempel hur mycket som slängs och när – kan man sedan planera bättre och förhindra mer svinn.

Sedan starten har 84 varuhus (cirka 20 procent av alla varuhus) implementerat systemet, vilket hittills inneburit en minskning på matsvinnet knappt 80 ton, motsvarande en summa på cirka 8,5 miljoner kronor.

– Tack vare engagerade medarbetare och våglösningen ser vi upp till en 30 procents reduktion av matavfallet efter bara några månader. Jag följer utvecklingen nära och hoppas det kan uppmuntra andra att börja tänka på mat som den värdefulla resurs det är, säger Michael La Cour i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078