23948sdkhjf

Slakteri stängt efter misstänkt köttfusk

Det västsvenska slakteriet misstänks ha sålt okontrollerat hästkött med förfalskad märkning – nu återkallas tre ton korv.
Livsmedelsverket meddelar att man stängt ett gårdsslakteri i Västra Götaland efter en stickprovskontroll, där man upptäckte att hästkött såldes utan ha att gått igenom kontroller.

Det var när Livsmedelsverket märkte att slakteriet sålt fler hästkroppar än vad som registrerats som inkomna till anläggningen som man anade misstankar. Att sälja kött som inte kontrollerats är olagligt och klassas som livsmedelsfusk, något slakteriet nu misstänks för.

– Vi har inget som tyder på att köttet i dessa fall varit smittat eller förorenat. Fusket har dock pågått under en längre tid och varit systematiskt. Därför återkallar vi omgående företagets tillstånd att bedriva sin verksamhet och att sälja kött, säger Karin Cerenius, chef för Livsmedelsverkets kontroll i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Tre ton korv återkallas
Enligt Göteborgs-Tidningen har kött från gården använts i korvar som sålts över hela landet, och trots att Livsmedelsverket inte har några bevis för att köttet på något sätt ska vara förorenat pågår samtidigt ett återkallande för ett företag som använt sig av köttet.

Korvtillverkaren Gustafskorv i Dalarna, kända för sina hästkorvar, uppger att man drabbas hårt av ett återkallande.

– Det här är sånt som inte få hända. Det svärtar ner oss också helt klart. Och det värsta är att det inte skett av misstag. Jag har inte riktigt ord för detta, säger Lars Edvinsson, ägare till Gustafskorv, till GT .

Totalt återkallar företaget tre ton korv, vilket man uppger innebära en hård ekonomisk påverkan. Enligt en kommentar från Lars Edvinsson till GT kommer man framöver att begära "ett stort skadestånd".

Förfalskat stämplar
För att kunna sälja köttet har slakteriet märkt kropparna med förfalskade stämplar som ska likna en godkännande besiktning från myndigheternas stämplar, skriver Göteborgs-Posten .

Livsmedelsverket har bevis på att fusket har pågått sedan början av året, men om det pågått längre än så vet man ännu inte. Man kommer nu att polisanmäla slakteriet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093