23948sdkhjf

Alkoglass kan tas över av Systembolaget

En statlig utredning föreslår att alkoholhaltig glass ska gå under samma lagar som drycker.
Under tisdagen tog regeringen emot ett första delbetänkande från den tillsatta utredningen som har haft i uppdrag att ge förslag i hur alkoholhaltig glass och liknande produkter ska regleras.

Bakgrunden till varför utredningen tillsatts kommer bland annat ur den tidigare lanseringen av isglassen N1ce, som innehåller 5 volymprocent alkohol.

Glassen har kunnat säljas i butiker och på nätet genom att klassas som ett alkoholhaltigt preparat. I oktober förra året reagerade folkhälsominister Gabriel Wikström på försäljningen, då man ansåg att produkten riktade sig mot barn och unga, och tillsatte utredningen.

Utredningen föreslår nu att att den typen av glass och liknande alkoholhaltiga ätbara produkter ska likställas med försäljning av alkoholhaltiga drycker.

– Regeringen värnar om den svenska alkoholpolitiska modellen. Inte minst när det kommer till att skydda barn och unga. Det är därför rimligt att vi har samma typ av regler för försäljning av exempelvis alkoglass som för annan alkoholhaltig dryck, säger folkhälsominister Annika Strandhäll, som vikarierar för sjukskrivne Wikström.

Det innebär att Systembolaget och restauranger med tillstånd skulle ta över försäljningen av alkoglass, om förslaget går igenom.

Förändringarna i alkohollagen föreslås gälla från 1 januari 2019.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079