23948sdkhjf

Klart: Livsmedelsstrategin antagen

Landets första livsmedelsstrategi är nu klubbad i riksdagen.
Under tisdagen stod det klart – riksdagen antog landets första livsmedelsstrategi, vilket därmed gör den bunden fram till 2030, oavsett sittande regering.

Propositionen har behandlats under våren i miljö- och jordbruksutskottet. Under den tiden har över hundra yrkanden lämnats in, varav sju framkallade en enad riksdagsmajoritet (se nedan).

Strategin har främst tagits i syfte att öka den svenska produktionen av livsmedel, samtidigt som man vill öka lönsamhet och export.

– Med livsmedelsstrategin på plats kan livsmedelssverige och alla de konsumenter som vill äta mer svenskt, vara säkra på att det kommer att finnas mer svensk mat att lägga på tallrikarna både i Sverige och runt om i världen, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

I och med riksdagsbeslutet kommer inriktningen ligga fast fram tills 2030, alternativt tills ett nytt livsmedelspolitiskt beslut tas.

Riktade uppmaningar från riksdagen till regeringen:
  • Regeringen bör säkerställa generellt goda företagsvillkor för hela livsmedelskedjan. Nationella, mer långtgående regler, ska alltid vara väl motiverade och prövas noga.
  • Berörda myndigheter bör få främjandeuppdrag som förtydligar att de inte bara ska kontrollera att regler följs utan att de även ska göra det lättare för och stötta företagen i livsmedelskedjan.
  • Regeringen bör säkerställa att godkännandeprocesserna för växtskyddsmedel är effektiva och förutsägbara.
  • Reglerna för distribution och försäljning av viltkött bör förenklas.
  • Regeringen bör göra det lättare för konsumenter att göra hållbara och medvetna val.
  • Livsmedelsexporten bör underlättas och främjas.
  • Svensk livsmedelsproduktion bör styras av konsumenternas efterfrågan och inte av politiskt bestämda mål för specifika produktionsformer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.219