23948sdkhjf

Arla får extraskatt efter tricket

Skatteverket beslutar om extra skatt för Arla efter att företaget skatteplanerat
Skatteverket har satt stopp för Arlas skatteplanering, som pågått i minst tio års tid, skriver tidningen ATL . Enligt Skatteverkets bedömning har Arla lånat pengar av sig själva för att kunna minska skatten.

Det började 2004, då Arla Sverige behövde pengar till en ny fabrik, något man löste genom ett internlån på drygt en halv miljard från Arla Danmark.

Därefter har man gjort avdrag för räntorna på omkring 30 miljoner kronor om året – totalt 350 miljoner kronor fram tills 2014. Därefter har man tagit upp räntekostnaderna som inkomster i Danmark, där speciella regler för kooperativ gör skatten lägre.

2014 menade Skatteverket, med stöd av ett då nytt tillägg i skattelagsstiftningen som förbjöd denna typ av upplägg, att lånet inte var affärsmässigt motiverat. Det innebar att Arla inte längre kunde dra av för räntorna.

Beslutet från Skatteverket kom i slutet av förra året, vilket Arla Sverige överklagade. Nu accepterar man beslutet, och säger samtidigt att man inte dolt något utan följt reglerna.

– Allt står i deklarationen. Under perioden 2004 till 2014 var detta en jättebra affär för våra ägare, våra bönder. Vi följde precis alla regler och allt som gäller och vi behövde låna pengar, så det var ju inte något konstigt i detta, säger Arlas presschef Erik Bratthall, till Sveriges Radio Ekot.

Nu får Arla betala en extra skatt på cirka 35 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094