23948sdkhjf

Ica använder insekter i cirkulär satsning

Från matsvinn till insektsfoder till fiskfoder när Ica samarbetar med foodtechföretaget Nutrient.
Ica och foodtechföretaget Nutrient har, med en stundande lagändring som grund, skapat ett cirkulärt system för foder till den egna rödingen. Lagändringen, som sker 1 juli, innebär att det inom EU blir tillåtet att använda protein från insekter som foder i fiskuppfödningen.

Med hjälp av potatisproducenten L.E.V och Co i Närke kommer man att ta svinn som uppstår vid packningen av potatis till Ica. De skickas sedan till Nutrients anläggning i Garpenberg, för att bli foder i företagets uppfödning av mjölmask.

Maskarna, som Ica själva påpekar kan bli grund till en rad livsmedel, kommer i första hand att användas åtminstone delvis som ersättning till fiskmjöl i det foder som fiskföretaget Bröderna Hansson i Göteborg använder för att odla Icas EMV-röding.

– Det här är ett väldigt bra exempel på hur vi inom livsmedelskedjan kan vinna på att samarbeta. För att lösa de klimat- och miljöutmaningar vi står inför måste vi bli mer innovativa och öka samverkan, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094