23948sdkhjf

Blekingsk ost näst bäst i Norden

Flerfaldigt prisat mejeri tog pallplats när nordiska ostmästare korades i Danmark.
I helgen hölls danska festivalen Kulinarisk Sydfyn, där även priset för Nordens bästa ost delas ut i flera kategorier.

Det blekingska mejeriet Orranäs gårdsmejeri lyckades plocka hem en silvermedalj i kategorin hårda får- och getostar med osten källarlagrad Caprin, skriver Blekinge Läns Tidning.

Det är inte första gången mejeriet står på prispallen – tidigare i år blev man första producenten få full poäng av alla jurymedlemmar på Ostfestivalen i Stockholm (med en ost som beskrivs som en kusin till den som nu tog silver), och man har även fått flera utmärkelser på Eldrimners SM i mathantverk.

Osten som placerade sig på andraplats i den nordiska tävling kom till av en slump, berättar en av producenterna för tidningen Sydöstran. Det var i tillverkningen av den prisbelönta osten vit Caprin som något gick snett och man lyckades skapa en helt ny ost.

– Den här osten kom verkligen till av en slump. Mögelkulturen jag glömde tillsätta gör att ytan blir vit. När jag kom på att jag hade glömt tillsätta mögelkulturen lade vi ner osten i stenkällaren för att testa lagra den där. På obehandlade granplankor, säger Boel Dahlberg från Orranäs gårdsmejeri till Sydöstran.

Osten beskrivs av mejeriet som halvhård, men också krämig, med mild, nötig getsmak.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078