23948sdkhjf

Göteborgsgrossist måste bränna 18 ton mat

Efter Uppdrag gransknings avslöjande om den matfuskande grossisten har livsmedelsinspektörer nu gått igenom varulagren.
Gamla livsmedel märktes om och döda insekter silades bort från varorna – det var några av delarna i Uppdrag gransknings avslöjande i april av Göteborgsbaserade grossisten Hung Fat Trading Asien Livs omfattande och systematiska matfusk.

Läs också: Importörens tidigare anställda larmar om systematiskt matfusk

Nu har livsmedelsinspektörer i kommunen gått igenom grossistens två lager och satt samman en lista på hur mycket livsmedel som måste förstöras, skriver Göteborg Direkt .

Totalt handlar det om 18,6 ton matvaror samt 2222 liter som ska destrueras efter att inspektörerna hittat gamla datum och trasiga förpackningar på lagren.

– Vi har sett gamla livsmedel hos dem flera gånger, som de säger att de ska förstöra men inte gör, säger Susanne Forsmark, livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen i Göteborg, till tidningen.

För att se till att maten verkligen förstörs, skriver förvaltningen i sitt krav att inspektörer måste närvara vid leveransen till förbränningsanläggningen där livsmedlen ska förstöras. Om företaget väljer att inte gå med på kraven kan det innebära böter på 1,1 miljoner kronor.

Miljöförvaltningen i Göteborg säger att det är ovanligt för dem att tvinga företag att bränna livsmedel på detta sätt, särskilt i de mängder som det handlar om i det här fallet.

Bland det som ska brännas upp ingår:
11,5 ton bambuskott
1407 kilo kokos/mango/vanilj-glass
1122 kilo svamp
1893 liter söt vinäger
200 kilo salt
180 kilo grön sparris
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083