23948sdkhjf

Grekland vill ursprungsskydda yoghurt

Namnet för den traditionella produkten kan komma att bli exklusiv för landet.
Grekiska jordbruksministeriet kommer, efter ett förslag från en grekisk lantbruksorganisation, att ansöka om ett ursprungsskydd för namnet "grekisk yoghurt", skriver sajten Euractiv .

Enligt en talesperson från lantbruksorganisationen handlar det om att skydda yoghurten, vars popularitet man har sett stiga de senaste åren, från andra länder som vill inkräkta på produkten.

– Vi tar ännu ett viktigt steg mot att säkra vår traditionella produkt grekisk yoghurt, som är känd för sin unika kvalitet på europeiska och internationella marknader, säger Greklands jordbruksminister Evangelos Apostolou i en kommentar enligt Euractiv.

Försöket att skydda yoghurten kommer efter att man inte helt lyckats skydda fetaost, en annan traditionell grekisk produkt, inom frihandelsavtalet mellan EU och Kanada.

Inom EU lyckades man ursprungsskydda fetaosten 2005, vilket tvingade producenter av osten utanför Grekland att hitta på nya benämningar på sina versioner.

EUs kommissionär Vytenis Andriukaitis har tidigare bekräftat att användandet av benämningen grekisk yoghurt för produkter producerade utanför Grekland går emot EUs regler om livsmedelsinformation. Benämningar som "yoghurt efter grekiskt recept" eller "yoghurt i grekisk stil" är dock generellt accepterade, men kan komma att granskas från fall till fall för att avgöra om de är missvisande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079