23948sdkhjf

Historisk baddare såld – första gången på 50 år

På Göteborgs fiskauktion såldes den sällsynta tonfisken – vägdes in på 212 kilo.
Den blåfenade tonfisken har inte fiskats kommersiellt i Sverige sedan den fredades på 1950-talet, och någon fisk fångad av en svensk båt har inte sålts på 50 år.

Den sviten bröts på tisdagsmorgonen när Göteborg fiskauktion fått in ett exemplar av fisken, rapporterar SVT Väst . Den 212 kilo tunga fisken hade fångats av en svensk båt på danskt vatten, vilket gjorde att den kunde säljas som bifångst.

I och med att fisken är fredad får inget riktat fiske göras mot den. På senare år har Världsnaturfonden satt igång en återhämtningsplan för arten, något som gjort att den blivit något vanligare i svenskt vatten, enligt Havs- och vattenmyndigheten.

– Det är en fantastisk fisk och en historisk händelse för oss. Det är också roligt att den är på frammarsch igen, säger Roger Thilander, vd för Göteborgs fiskauktion, till SVT Väst.

När auktionen klubbats igenom landade till slut kilopriset på cirka 179 kronor per kilo, till en total summa av drygt 38 000 kronor, skriver Göteborg fiskauktion på sin Facebooksida. Ett reapris jämfört med i Danmark där man oftare får in fisken – vanligtvis kan priset då ligga på 360 kronor kilot, skriver Göteborg Direkt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078