23948sdkhjf

Satsning ska få svenska livsmedelsföretag att växa med 1 200 jobb

Region Skåne och Kristianstads kommun satsar mångmiljonbelopp på Krinova, med målsättning om 600 nya jobb i Skåne och lika många i andra delar av landet.
Region Skåne och Kristianstads kommun presenterade under torsdagen en satsning på 22,5 miljoner kronor i matinkubatorn Krinova. Tillsammans med ett möjligt bidrag från Vinnova kan den totala summan uppgå till 34 miljoner kronor, pengar som ska gå till att göra Krinovas uppdrag nationellt istället för dagens regionala fokus.

Krinova ska nu lyftas upp till att bli en nationell arena för mat, genom att hjälpa svenska livsmedelsföretag att växa med hjälp av innovationsstöd, metoder och verktyg.

– Det är en stor satsning på Kristianstad, Skåne och Sverige. Vår ambition är att det ska generera 1 200 nya jobb, varav hälften i Skåne och hälften i andra delar av Sverige, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Pengarna i satsningen ska fördelas över tre år, där Krinovas modell ska spridas nationellt via Sveriges branschförening för inkubatorer och science parks (SISP) genom bland annat praktik, utbildning och digitala verktyg. Framförallt riktas tillväxtssatsningen mot små och medelstora livsmedelsföretag.

– Ökad innovationsgrad och hållbar tillväxt är viktiga delar både i den nationella livsmedelsstrategin och i ambitionerna för den skånska livsmedelsstrategi som vi i brett samarbete håller på att ta fram. Här passar satsningen på Krinova in som hand i handske. Det är en satsning för att få små och medelstora företag att kunna växa och anställa fler vilket är en förutsättning för att nå målen, säger Mätta Ivarsson (MP), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079