23948sdkhjf

Högt innehåll av tungmetaller i gröt och välling

Flera produkter riktade mot barn uppvisar ett högt innehåll av tungmetaller som kadmium och arsenik, visar ny undersökning av Testfakta.
En undersökning gjord av Testfakta visar att flera gröt- och vällingprodukter med barn som målgrupp innehåller höga halter av tungmetaller – bland annat kadmium och arsenik.

Enligt Testfakta är resultaten ändå bättre än när man gjorde en undersökning för fyra år sedan, då testerna visade höga halter av bly. De halterna har nu minskat och räknas inte som höga.

Men likt för fyra år sedan innehåller fortfarande vissa risbaserade gröt- och vällingsorter arsenik, där Holles ekologiska risgröt och och Nestlés Sinlac specialgröt har högst halter. I Testfaktas undersökning var halterna såpass höga att en till två portioner om dagen räckte för att nå Livsmedelsverkets rekommenderade maxnivå för barn.

Livsmedelsverket väljer att inte avråda från risbaserad barnmat som gröt och välling, men ger samtidigt råd om att variera kosten.

– Vi vill att halterna på sikt ska bli betydligt lägre. Producenterna måste hitta ännu bättre råvaror och EU-kommissionen bör fortsätta arbetet för att sänka gränsvärdet för arsenik i ris som används till barnmat, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, till Testfakta.

Myndigheten är själva på gång med en egen studie där man undersöker tungmetaller i barnmat, som förväntas publiceras senare i år, skriver TT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094