23948sdkhjf

Höga avokadopriser tros öka ännu mer

Priset har redan ökat med nästan 40 procent under ett år, men torka i Kalifornien riskerar spä på ökningen ytterligare.
Det senaste året har priset på avokado i Sverige ökat med drygt 38 procent visar konsumentprisindex från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver TT .

Anledningen till att priserna stigit såpass kraftigt är att på grund av att utbudet inte matchat den höga efterfrågan, som på senare år stigit i takt med att avokadons hälsoaspekter lyfts fram allt mer.

I USA, en av världens största producenter, har man i stora delar av delstaten Kalifornia drabbats av en längre period av torka. Det har i sin tur påverkat årets avokadoskörd, som enligt intresseorganisationen California Avocado Commission kommer att vara nästan hälften så stor jämfört med förra året – från cirka 180 miljoner kilo till 96 miljoner kilo.

Framöver kan det innebära fortsatta höjningar av priset, även om inköpare istället väljer producentländer som Peru eller Chile, då USA kommer att importera allt större volymer.

– USA har tillsammans med Kina fått upp ögonen ännu mer för avokadon. Tidigare konkurrerade vi inte med de länderna men de betalar fantastiskt höga priser som vi inte kan konkurrera med, säger Tobias Cedervall, inköpschef vid frukt- och företaget Everfresh, till TT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.056