23948sdkhjf

Tysk korvkartell inför rätta

En rättegång i Tyskland, där fyra korvtillverkare misstänks för kartellverksamhet, startar i veckan.
Totalt 21 producenter av korv dömdes till sammanlagt 3,2 miljarder kronor i böter efter olaglig kartellbildning i Tyskland 2014 – den olagliga verksamheten bedömdes då ha pågått i flera decennier, där företagen tillsammans kom överens om att sätta högre priser på sina produkter för livsmedelshandeln.

Efter domen kom flera bolag undan böter med hjälp av ett kryphål i lagen, där ett företag inte kan hållas ansvarigt för ett dotterbolags handlingar om det senare inte längre finns.

Av de 14 kvarstående bolagen som dömdes har elva accepterat böterna, medan fyra företag förnekar att man varit del av kartellen och vägrar betala. De fyra företagen som nu medverkar i rättegången som startar i veckan är Heidemark, Wiesenhof, Wiltmann and Rügenwalder Mühle.

Totalt uppgår de fyra överklagande bolagens böter till 22,6 miljoner euro (motsvarande cirka 224 miljoner kronor), skriver Deutsche Welle.

Böterna kan komma att bli ännu högre om det visar sig att de anklagade företagen ljugit om situationen, men enligt Wiltmanns vd, Wolfgang Ingold, har man inget att dölja, skriver DW. Domen förväntas komma först efter april månad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063