23948sdkhjf

Chark återkallas – kan ligga bakom botulism

Vd:n från återkallande företaget tror inte smittan kommer från hans produkter, men säger att han lägger ner verksamheten om det visar sig vara så.
Tidigare i veckan rapporterades fyra fall av botulism, en allvarlig och sällsynt typ av matförgiftning, i Göteborg. Smittkällan är fortfarande inte hittad, men Halmstadsföretaget Eldsberga chark har som en försiktighetsåtgärd kopplat till smittofallen återkallat ett parti rökt nötkött i lösvikt, som ursprungligen kommer från Holland.

Produkterna (med artikelnummer 4071) har sålts via tre ställen i Göteborg under perioden 7 november till 20 november: hos Mousas Orientlivs, som del i smörgåsar hos caféet Baguetteria No 1, samt cirka 40 kilo via butiken Orienthusets manuella disk.

I en intervju med Göteborgs-Posten säger vd:n för Eldsberga chark, Sime Trosic, att man tidigare inte har fått några anmärkningar och vd:n tror inte heller att smittan kommer från de återkallade produkterna. Men om det efter utredning visar sig vara så kommer han att lägga ner Eldsberga chark.

– Om det visar sig att jag haft en livsfarlig produkt på marknaden, ja då vill jag inte vara med längre. Inget snack om saken, säger Sime Trosic till GP .

Resten av partiet, cirka 270 kilo, har exporterats och sålts vidare till kunder via Balkanshopen i Rotterdam.

Livsmedelsverket kommer nu att fortsätta sin utredning för att fastställa smittkällan, tillsammans med Göteborgs miljöförvaltning och Eldsberga chark. Man kommer även att följa upp med ett kontrollbesök hos det återkallande företaget.

Enligt Västra Götalandsregionen har knappt 20 fall av botulism rapporterats i Sverige sedan 1969. De fyra personer som insjuknade har nu tillfrisknat och inga andra fall har rapporterats.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att vd Sime Trosic var upprörd över att smittan kan ha kommit från företagets produkter. Han har senare hört av sig till Food Supply och vill hellre beskriva det som att han är chockad över den möjliga kopplingen till sjukdomsfallen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094