23948sdkhjf

Livsmedelsverket: Producenter måste göra mer

Höga salthalter i färdigrätter bör sänkas, anser Livsmedelsverket, som ser att svensken äter dubbelt så mycket salt än rekommendationen.
Både Livsmedelsverket och Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att äta som mest 5–6 gram salt om dagen – men i Sverige ligger intaget på runt 11-12 gram om dagen.

När det kommer till högt saltinnehåll ligger flera typer av färdigrätter på höga nivåer, rapporterar SVT .

Flera av färdigrätterna som finns i butik ligger redan på ett saltinnehåll som motsvarar det rekommenderade dagliga intaget, och vissa ligger över den mängden. Det ser Livsmedelsverket som ett problem som behöver åtgärdas av producenterna.

– I förhållande till hur farligt saltet är och hur mycket sjukdom det leder till är så är det väldigt lite debatt och diskussion om det bland konsumenter. Jag tycker naturligtvis att livsmedelsproducenterna borde arbeta för att sänka salthalten. De borde ta det ansvaret, innan det kommer en eventuell lagstiftning eller så, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, till SVT.

Just salt ses en ingrediens där ett för högt intag leder till högre blodtryck – vilket i sin tur kan leda till bland annat hjärtsvikt, hjärtinfarkt och för tidig död.

Arbetet mot att sänka salthalten inom matindustrin syns redan på flera ställen. Förutom bland enskilda producenter har det också startats ett mer övergripande projekt , efter att Folkhälsomyndigheten publicerade en rapport i maj förra året där en hög saltkonsumtion kopplades ihop med flera typer av sjukdomar i Sverige.

Det möttes med ett gemensamt projekt från forskningsinstitutet Rise och ett antal aktörer inom livsmedelssektorn – bland annat branschorganisationerna Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel. Då handlade det om en budget på 10 miljoner kronor för ett tvåårigt projekt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.437