23948sdkhjf

Soja-initiativ får medlemspåfyllning

Som första producent med fokus på sojabaserade livsmedel ansluter sig Food for progress till Sojadialogen.
Initiativet Svenska Sojadialogen får ett nytt medlemsföretag när Food for progress, mest kända för sin sojaproteinprodukt Oumph, ansluter. Därmed får man för första gången sällskap av en producent vars utbud till största delen består av sojabaserade livsmedel.

Bland nuvarande medlemmar syns annars företag som Ica, Kronfågel och Arla – alltså företag som inte använder sig av soja på ett lika direkt sätt som den nya medlemmen.

– Vi är glada att få välkomna Food for progress som det första medlemsföretag vars sortiment till stor del består av sojabaserade livsmedel. I dag består Sojadialogens medlemmar framförallt av foderföretag samt livsmedelsföretag där animalieprodukter, indirekt beroende av sojafoder, utgör stora produktkategorier, säger Hanna Skoog, projektledare på Axfoundation, i ett uttalande.

I och med det senaste tillskottet hoppas Sojadialogen, som sedan årsskiftet drivs av Axfoundation, att fler liknande livsmedelsföretag ansluter sig.

Certifiera för ansvar
Initiativet startade 2014, med målet att verka för mer ansvarsfullt producerad soja. Genom att enbart producera eller sälja soja som är certifierad vill medlemsföretagen förhindra förluster av biologiska mångfalden och oansvarig användning av bekämpningsmedel. Men man vill också förhindra exploatering av mark som tillhör ursprungsbefolkning och säkra bra arbetsförhållanden på sojaplantagen.

Sojabönsodlingen har under de senaste åren vuxit snabbt, och främst i Sydamerika. Tidigare i år gick Brasilien om USA som världens största producent av sojabönor, och var redan innan dess världens största exportör av råvaran.

Food for progress handlar dock inte sin soja från Sydamerika, utan från Donau-området inom EU.

– Genom att vi köper certifikat för alla våra sojabaserade produkter är vi med och stöttar en hållbar sojaproduktion i Sydamerika, trots att vi själva inte köper soja därifrån. Tillsammans med andra medlemmar i Svenska Sojadialogen bidrar vi till att utveckla en marknad för mer ansvarsfullt producerad soja, säger Lennart Bjurström från Food for progress, i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078