23948sdkhjf

Nya etappmål mot matsvinn

Naturvårdsverket har, som en del av sitt regeringsuppdrag, presenterat två nya etappmål om matsvinn och återanvändning av förpackningar. Målen är formulerade för att bidra till förändrade beteendemönster hos konsumenter och andra aktörer, i syfte att förebygga avfall och för en mer cirkulär ekonomi.

Målen för matsvinnet är att minska livsmedelsavfallet med minst 20 viktprocent per capita från år 2020 till år 2025 samtidigt som en ökad andel av den svenska livsmedelsproduktionen når butik och konsument till år 2025.

Etappmålet för återanvändning av förpackningar syftar till att öka andelen återvinningsbara förpackningar som släpps ut på den svenska marknaden för första gången med minst 25 procent från år 2022 till 2030, samtidigt som rotationen av förpackningar i systemet för återanvändning ökar.

De två etappmålen ska komplettera varandra och inte bara se till att återanvändningsbara förpackningar når marknaden då miljönyttan ligger i själva återanvändningen.

De två etappmålsförslagen är formulerade för att kunna mätas och följas upp regelbundet baserat på uppgifter som oavsett nya etappmål ska inhämtas för att uppfylla de EU-krav på rapportering som gäller från 2020 och för att följa upp mål 12.3 i Agenda 2030. De föreslagna målen bedöms därmed inte föranleda någon ökad administrativ börda för företag eller myndigheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125