23948sdkhjf

Tusentals ton fisk och skaldjur kastades bort

Tusentals ton fisk och skaldjur drogs upp ur havet av fiskeflottorna, köptes upp av myndigheterna och kastades bort – detta upprör svenska politiker.
– Det är ju inte vettigt. Alla stöd måste bort. Vi är eniga över partigränserna om det här hemma, säger Jan-Olof Larsson (S) i riksdagens miljö- och jordbruksutskott till Bohusläningen.

Fiskefonden i EU hanterar flera olika branschstöd och ett av dem är en garantigräns för hur låga fiskpriserna får vara. När räkpriset 2009 sjönk kraftigt gick fiskefonden in och köpte upp 25 ton räkor till ett minipris.

– Totalt det året köpte fonden upp 36 ton fisk och skaldjur. Men senare har det inte handlat om mer än några lådor räka då och då, säger Roger Mathiasson som är Sverige fiskares riksförbunds expert på överskottshantering till tidningen.

Smögenfiskaren Peter Olsson:
– Vi fiskar när det finns marknad för det vi får upp. Annars ska vi inte fiska och stöd som snedvrider marknaden bör tas bort, menar han.

Den svenska regeringen är av samma uppfattning enligt Robert Andréns som är chef för enheten för jakt och fiske på jordbruksdepartementet.

– Vi går in i förhandlingarna i Bryssel med uppfattningen att alla stöd för överskottshantering ska bort, liksom alla stöd som driver upp kapaciteten inom fisket. Vi tycker inte heller att skrotningsbidraget inom fiskeflottan fungerar bra, för att krympa fiskerikapaciteten, säger Andrén.

EU ser just nu över fiskets grundförordning (regler för själva fisket), fiskefonden (alla olika bidrag) och marknadsordningen (styr bland annat återtaget av fisk som den här artikeln handlar om egentligen). Men nationerna tycker olika, vilket drar ut på förhandlingarna, skriver tidningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063