23948sdkhjf

Fortsatta problem för utländska bärplockare

En ny rapport visar på en överetablering av blåbärsplockare i de svenska skogarna 2012. Ingen instans tar ansvar för helheten och många plockare har fått åka hem tomhänta – igen
En studie, som gjorts av Swedwatch i samarbete med Svenska kyrkan och Peace & Love Foundation, visar att båda kategorierna kommersiella bärplockare ökade under 2012 – dels de som hyrs in från asiatiska bemanningsföretag, dels de ”fria” plockarna. Rapporten Mors lilla Olle del III är Swedwatchs tredje granskning av villkoren för utländska blåbärsplockare i Sverige. Den visar att lagändringen som gjordes 2008, där rätten att bevilja arbetstillstånd flyttades från Arbetsförmedlingen till Migrationsverket, har lett till en överetablering av utländska plockare. Detta har drabbat de fria plockarna särskilt hårt i år då det stora utbudet av arbetskraft pressade ned priset på bären. Ingen instans tar ansvar för helheten.

- Trots att flera av de regeländringar som genomförts haft positiva effekter i delar av branschen kan vi se att många plockare fortfarande arbetar under bedrövliga villkor och tvingas återvända hem svårt skuldsatta. Så länge varken branschen eller myndigheterna tar ett helhetsansvar för verksamheten kommer problemen finnas kvar, säger Henrik Fröjmark, handläggare för mänskliga rättigheter på Svenska Kyrkan i ett pressmeddelande.

Att bemanningsföretagen nu måste följa det svenska bemanningsavtalet har lett till förbättringar.

- Villkoren för de drygt 5 500 plockare som anställts via bemanningsföretag har blivit bättre. Men det har skapat en klyfta mellan dem som har en anställning och de fria plockarna som i år främst kom från Bulgarien. De for illa, säger Michael Toivio, ordförande i Peace & Love
Foundation.

Ökad medvetenhet
Rapporten visar också att bärgrossisterna generellt sett har låga ambitioner när det gäller att kontrollerna arbetsvillkoren för dessa fria plockare. Men det finns undantag både bland grossister och i dagligvaruhandeln.

- Det är glädjande att steg tas mot certifiering och ökad kontroll för att säkra att bären man köper plockas under goda arbetsvillkor. Alla aktörer i branschen bör följa efter, det handlar om vanligt leverantörsansvar, säger Viveka Risberg, kanslichef på Swedwatch.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098