23948sdkhjf

Godare bröd och begagnade datorer

Polarbröd ville bli ännu godare - Vägen dit går bland annat via begagnade datorer
- Vi ser ju att det funkar fantastiskt bra, säger Hasse Karlström, drifts- och inköpsansvarig på Polarbröd, i ett pressmeddelande.

Polarbröd är Sveriges tredje största producent av matbröd och har cirka 400 anställda. På de tre Polarbagerierna i Älvsbyn, Bredbyn och Omne bakades 38 781 ton bröd under 2011. Omsättningen var 801 miljoner samma år.

Men företaget siktar inte bara på att baka gott bröd - man vurmar också för miljön. Något som påverkar hela verksamheten.

För sex år sedan köpte man rekonditionerade datorer för första gången. Prismässigt och miljömässigt blev det ett lyft för företaget.

- Vi hajade till över priset, det var väldigt mycket lägre jämfört med nya maskiner med motsvarande prestanda. Datorerna har också fungerat väldigt bra och valet av begagnat är ett jätteplus i vårt arbete att minska vår påverkan på klimatet, säger Hasse Karlström.

Nyproduktion av datorer kräver stora mängder energi, kemikalier och råvaror. Att återanvända datorer skapar konkreta miljövinster - en enda dator som återanvänds i tre år ger en miljöbesparing på 109 kilo koldioxid.

Det motsvarar energin för att driva ett kylskåp i tio år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094