23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Trygg lastsäkring räddar liv

Alltför många människor förolyckas eller kommer till skada på grund av att gods på lastbilar inte säkras på rätt sätt. Hög statistik har resulterat i både ett EU-direktiv och i den rådgivande organisationen EUMOS (Europe Move It Safe).

Målet med direktivet är att reducera antalet olyckor till nära noll år 2050. För att lyckas med det måste hela transportbranschen, förpackningsbranschen och handeln stå bakom. Alla transporter ska vara säkra transporter så att varken människor eller gods kommer till skada. Trioplast är en av medlemmarna i EUMOS där man har en aktivt rådgivande roll. Bland annat har man i samarbete med den tyska polisen kontrollerat och bedömt lastsäkringen på fordon som har stoppats på de tyska vägarna. Tyskland är det land som har kommit längst när det handlar om kontroller av fordonslaster, och förhoppningen är att fler länder nu tar krafttag för att öka säkerheten på vägarna.

Niklas Agevall som är nordisk försäljningschef på Trioplast berättar att EUMOS har tagit fram en testmetod som gör det möjligt att certifiera pallstabiliteten. Kärnan är att den färdigpackade pallen lastas på en plattform och utsätts för en bestämd acceleration eller deceleration. Därefter utvärderas pallen för att se om den håller måttet. Det är viktigt att förstå att en bra pallstabilitet kräver hög kvalitet på den sträckfilm som omsluter pallen.

”Som innehavare av ett certifikat kan jag vid en teknisk vägkontroll visa på att jag har gjort allt jag kan för att leva upp till lagstiftningen”, säger Niklas. Idag finns endast ett oberoende institut, ESTL, specialiserade på förpackningstester och lastsäkringar, som kan certifiera i Västeuropa. I Spanien finns ITENE som även de kan genomföra certifieringar. Det innebär att många företag måste skicka pallasterna långa sträckor. Det vill Trioplast ändra på. ”På Trioplast tittar vi på möjligheten att sätta upp ett certifieringscenter i Smålandsstenar. Den geografiska närheten skulle underlätta för de nordiska bolagen”, säger Niklas.

Trioworld Industrier AB
Parkgatan 10
333 23 Smålandsstenar
Gislaveds kommun
Sverige
VAT nummer: SE5562249424

Sänd till en kollega

0.031