23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Försäkra dig om att du inte har några fula fiskar i ditt sortiment

| Medlemsnyhet | Företag Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

Det finns flera olika faktorer att ta hänsyn till i sin provtagning av fisk. Här tar vi upp några av de ämnen som är viktiga att analysera för att försäkra dig om att dina fiskprodukter är säkra för konsumenterna.

Fisk är fortsatt ett av de mest matfusk-drabbade livsmedlen, vilket gör en noggrann kontroll ännu mer angelägen.

Dioxiner och PCB
Dioxiner bildas som förorening vid förbränningsprocesser och som biprodukt vid kemiska processer. De är mycket svåra att bryta ner och anrikas uppåt i näringskedjan. Dioxiner är giftiga redan i låga doser.

PCB är en förkortning av polyklorerade bifenyler. Vissa PCB-kongener (varianter) är dioxinlika, det vill säga att deras strukturer liknar dioxinernas strukturer.

Vi får främst i oss dioxiner via den mat vi äter och såväl dioxiner som PCB är fettlösliga. De förekommer framförallt i feta animaliska produkter så som fisk, kött och mejeriprodukter.

Tungmetaller
Tungmetaller finns naturligt i vår miljö, i berggrunden, i jorden, i grundvattnet och i vattendrag. I EU’s förordning nr 1881/2006 finns gränsvärden med maxhalter beskrivna för bland annat kvicksilver, bly, kadmium, dioxiner och PCB.

Det är framförallt i mager rovfisk som vi får i oss kvicksilver via maten. I fisk finns dessutom den giftigare formen metyl-kvicksilver. Kvicksilver kan vara skadligt för hjärnan och är allra känsligast för hjärnskador orsakade av kvicksilver är foster, skriver Livsmedelsverket.

Histamin
I augusti förra året rapporterades ett större utbrott av histaminförgiftningEU-förordning nr. 2073/2005 om mikrobiologiska kriterier för livsmedel anger gränsvärden för histamin i fiskprodukter.

Hur kan Eurofins hjälpa er?
Eurofins erbjuder bland annat analyser av de 17 vanligaste dioxinerna i livsmedel. Vi erbjuder även analyser av flera olika PCB samt dioxinliknande PCB-kongener (varianter). Vi utför också analyser av alla tungmetaller. Utöver detta har vi även lång erfarenhet och ett komplett mikrobiologiskt utbud av patogen- och hygienanalyser.

För dig som arbetar inom fisk- och skaldjursbranschen kan vi erbjuda analyser för specifika produktgrupper. Vi erbjuder en rad olika kemiska analyser, bland annat för histamin. Eurofins har även ett brett utbud av analyser för redlighetskontroller inom bland annat artbestämning/äkthet.

Kontakta oss för mer information
salj.livsmedel@eurofins.se

Läs mer:
Livsmedelsverket om dioxiner och PCB
Eurofins hemsida - Dioxiner
Eurofins hemsida - Tungmetaller
Eurofins hemsida - Redlighet
Fisk och skaldjur - Har ni en tillräcklig omfattning på ert egenkontrollprogram?


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

Sjöhagsgatan 3
531 40 Lidköping
Sverige
Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

Sänd till en kollega

0.235