23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Pyrrolizidinalkaloider i livsmedel

| Medlemsnyhet | Företag Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

Pyrrolizidinalkaloider är en grupp av kvävehaltiga föreningar som finns naturligt i ca 6 000 växter, till exempel örter. Giftet skyddar växten mot insektsangrepp men kan i höga doser skapa leverskador hos människan.

Det finns en risk att växtbaserade produkter, allt från örtteer, sallader, bladgrönsaker och honung till naturmedel, kan innehålla de giftiga ämnena.

Var förekommer pyrrolizidinalkaloider?

Pyrrolizidinalkaloider finns naturligt i en mängd olika växtarter över hela världen – 3% av alla blommande växter. Mer än 500 olika pyrrolizidinalkaloider är kända, varav några är extremt giftiga. Halten beror på växtart och växtdel och påverkas dessutom av faktorer som markförhållanden och klimat. 

Vad är relevant att analysera?

Analysen av pyrrolizidinalkaloider kan vara relevant i honung, sallader, bladgrönsaker, örter, gurkörtsoljor, foder och enligt German Federal Institute for Risk Assessment (BfR) – även i te, växtbaserade infusioner och pseudosädeslag. Foderprodukter är också av intresse eftersom växterna kan etablera sig på betesmarker.

German Federal Institute for Risk Assessment (BfR) har i ett forskningsprojekt hittat oväntat höga koncentrationer av pyrrolizidinalkaloider i ett par växtbaserade infusioner och teprover. Koncentrationerna kan dock variera avsevärt på grund av inhomogen fördelning av pyrrolizidinalkaloider. BfR har också rapoporterat förekomst av pyrrolizidinalkaloider i pseudokorn.

 Toxikologi

Höga doser kan orsaka leverförgiftning och genotoxiska och cancerframkallande effekter har observerats i djurförsök.

Enligt exponeringsmarginalen (European Marginal of Exposure (MOE)) från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) är doser under 0,007 μg PA / kg kroppsvikt / dag troligtvis inte cancerframkallande.

De mest relevanta växterna som producerar pyrrolizidinalkaloiderna är stånds (Senecio jacobaea L.) och andra medlemmar av korgblommiga växter (Asteraceae), strävbladiga växter (Boragi officinalis) och familjen av ärtväxter (Fabaceae eller Legumi-nosae) .

Kontakta oss för information om våra analystjänster: salj.livsmedel@eurofins.se


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

Sjöhagsgatan 3
531 40 Lidköping
Sverige
Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

Sänd till en kollega

0.062