23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Mobil fläktcontainer vid modernisering på sjukhus

| Medlemsnyhet | Företag ebm-papst AB

Genom ett samarbete mellan ebm-papst och Luftfördelarna i Skåne AB förverkligades idén om en mobil fläktcontainer. En lösning för att effektivt modernisera ventilationen i miljöer med extra känslighet för driftavbrott.

Ventilationsprojekten på svenska sjukhus är just nu många:

- Ombyggnationer till särskilda avdelningar för vård av Covid-19 patienter med avdelningsspecifik ventilation.

- Nybyggnation av operationssalar där specialanpassad ventilation ska eliminera risker för spridning av infektioner.

- Nya krav på energieffektivisering.

- Behov av att anpassa ventilationen inom sjukhus till olika krav på temperatur och inomhuskomfort.

Det är en utmaning är att genomföra projekten med så små störningar som möjligt.

Viktiga fördelar med en mobil fläktcontainer

Oavsett vilken anledningen är till att befintliga ventilationssystem på sjukhus ska bytas ut eller moderniseras så är det är det ofta tidskrävande projekt. Samtidigt ligger det i allas intresse att störningarna i sjukhusens verksamhet blir så små som möjligt. Att bedriva en bra sjukhusvård utan ventilation i väntan på att nya fläktar ska tas i drift är sällan ett alternativ realistiskt. Lösningen kan vara att äldre fläktar ersätts etappvis för att ventilationen ska kunna hållas igång på en acceptabel nivå. Erfarenheten från många större ventilationsprojekt väckte en innovativ tanke hos Sonny Elgström på Luftfördelarna i Skåne AB.

Nästa projektsteg för Luftfördelarna är att flytta den portabla fläktcontainern till en annan byggnad för att där bygga om en befintlig fläkt och ersätta den med ebm-papst fläktar monterade som fläktvägg. Det är 7 st MXFG40RP-2750 med ett totalflöde på 47000 m³/h vid 900 pa och där varje fläktkub ger 6714 m³/h vid 900 pa.

”Vi har samarbetat i många år nu och ebm-papst är en trygg och bra partner för oss. Valet av ebm-papst fläktar bygger på att de är så driftsäkra, väldigt tysta och enormt energieffektiva. En av våra sjukhuskunder blev eld och lågor när det stod klart hur energisnåla fläktarna är, och möjligheten till energibesparingar har också hög prioritet för sjukhusen. Vi sätter dessutom ett stort värde på att ebm-papst i Järfälla har all kapacitet internt för att snabbt kundanpassa en lösning som till exempel fläktväggscontainern”, säger Sonny Elgström.

Ett allt större intresse för att bygga fläktväggar med ebm-papst stapelbara kubfläktar

Det har snart gått fem år sedan ebm-papst lanserade konceptet med fläktväggar och de stapelbara kubfläktarna i MXFG-serien. Exempel på större fläktväggsprojekt sedan dess är Bombardier Arena i Västerås, Kemicentrum i Lund och Skaraborgs sjukhus i Skövde. Nu kan ytterligare ett sjukhus läggas till projektlistan i och med Luftfördelarnas projekt för ett sjukhus i Skåne. 

Hos ebm-papst är det försäljningsingenjör Jan Sörensen vid lokalkontoret i Hässleholm som hjälpt Luftfördelarna med lösningen till fläktcontainern, och den permanenta fläktvägg som installerats. Jan märker av ett allt större intresse för fläktväggskonceptet och han är inte förvånad med tanke på de stora fördelarna.
”De stapelbara fläktkuberna förenklar installationen markant när man vill byta ut äldre och ofta större fläktar. Kuberna kan installeras separat och är enkla att bära in i byggnader utan att behöva riva och göra upp större passager, stapla på varandra och ansluta med färdiga kablage och tas i drift. Detta innebär att vi kan hjälpa våra installationskunder att skräddarsy fläktlösningar som är skalbara, ekonomiska, tysta och oerhört energieffektiva. Precis som Sonny Elgström finns det idag ett allt större fokus på säkerhet och den redundans som fläktväggen ger är ytterligare en styrkefaktor. Att lösningen är så flexibel att den nu också används i en mobil fläktcontainer är givetvis roligt och jag ser fram mot nästa containerlösning som Luftfördelarna vill ta fram”, säger Jan Sörensen

Läs mer om lösningen med mobila fläktväggscontainrar HÄR


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
ebm-papst AB

Äggelundavägen 2
175 62 Järfälla
Sverige
ebm-papst AB

Sänd till en kollega

0.125