23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Pyrrolizidinalkaloider i flera olika livsmedel

| Medlemsnyhet | Företag Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

EU har i förordningen (EG) nr 1881/2006 som gäller gränsvärden för främmande ämnen beslutat om tillägg för pyrrolizidinalkaloider i vissa livsmedel.

Tillämpning av nya gränsvärden är aktuellt från den 1 juli 2022. Angivna gränsvärde ligger mellan 1 - 1000 µg/kg.

Vi har under hösten 2020 analyserat ett mindra antal prover av spiskummin, men med höga halter av pyrrolizidinalkaloider; 15000 -50 000 µg/kg.  Analyserna som också omfattade kummin, oregano och mejram hade en variation i resultat från ”ej påvisat” upp till  12 000 µg/kg.

Var förekommer pyrrolizidinalkaloider?

Pyrrolizidinalkaloider finns naturligt i en mängd olika växtarter över hela världen – 3% av alla blommande växter. Mer än 500 olika pyrrolizidinalkaloider är kända, varav några är extremt giftiga. Halten beror på växtart och växtdel och påverkas dessutom av faktorer som markförhållanden och klimat. . I föreskriften från EU trycker man på att odlings- och skördemetoder måste anpassas för att få ner halterna och konstaterar att det finns många förbättringar för branschen att jobba med.

Vad är relevant att analysera?

Analysen av pyrrolizidinalkaloider kan vara relevant i honung, sallader, bladgrönsaker, örter, gurkörtsoljor, foder och enligt German Federal Institute for Risk Assessment (BfR) – även i te, växtbaserade infusioner och pseudosädeslag. Foderprodukter är också av intresse eftersom växterna kan etablera sig på betesmarker.

German Federal Institute for Risk Assessment (BfR) har i ett forskningsprojekt hittat oväntat höga koncentrationer av pyrrolizidinalkaloider i ett par växtbaserade infusioner och teprover. Koncentrationerna kan dock variera avsevärt på grund av inhomogen fördelning av pyrrolizidinalkaloider. BfR har också rapporterat förekomst av pyrrolizidinalkaloider i pseudokorn.

Toxikologi

Höga doser kan orsaka leverförgiftning och genotoxiska och cancerframkallande effekter har observerats i djurförsök.

Enligt exponeringsmarginalen (European Marginal of Exposure (MOE)) från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) är doser under 0,007 μg PA / kg kroppsvikt / dag troligtvis inte cancerframkallande.

De mest relevanta växterna som producerar pyrrolizidinalkaloiderna är stånds (Senecio jacobaea L.) och andra medlemmar av korgblommiga växter (Asteraceae), strävbladiga växter (Boragi officinalis) och familjen av ärtväxter (Fabaceae eller Legumi-nosae) .

Förordning (EG) nr 1881/2006

Kontakta oss för information om våra analystjänster.
salj.livsmedel@eurofins.se


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

Sjöhagsgatan 3
531 40 Lidköping
Sverige
Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

Sänd till en kollega

0.062