23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Optimering av baslast

| Medlemsnyhet | Företag Ingersoll Rand AB

Kundreferensstudie med 2 700 000 kr i årlig besparing

Agerar er varvtalsstyrda (VSD) kompressor som baslast i drift?
För ett av världens största företag inom hygienartiklar och hushållsprodukter genomförde Ingersoll Rand en tryckluftutvärdering, SystemScoreCard & airINSITE, hos deras produktionsanläggning i Storbritannien. Det framkom att alla 4 av fabrikens 315 kW VSD- kompressorer var i drift. Även om de var lastfördelade med hjälp av styrautomation, konstaterades det snabbt att betydande besparingar kunde uppnås genom att installera en 80 m3/min turbokompressor som var i drift som baslast. Detta halverade drifttimmarna för VSD-kompressorerna, 2 kompressorer i redundans erhölls, och förbättrad specifik effekt med mer än 2 kW/m3/min i besparing uppnåddes. Underhållskostnader sänktes betydligt och kostsam hyra kunde undvikas. Baserat på dataanalys för luftförbrukning i baslast, framgick det att genom implementering av en turbokompressor som baslast var de påvisade besparingarna 383 000 kg CO2 och mer än 2 700 000 kr per år. 

En VSD kompressor är inte alltid det rätta svaret.
En varvtalsstyrd kompressor (VSD) ska inte agera som baslast, en kompressor med fast varvtal är mer effektiv vid maximal belastning. Effektiviteten minskar även vid de yttre intervallen, därför är det viktigt att dimensionera VSD-
kompressorn korrekt för systembehovet och att hitta den optimala zonen. I utförda tryckluftsbedömningar visar det sig alltför ofta att frekvensomriktare arbetar utanför det mest effektiva området. Implementera bra datainsamling och analysera er förbrukningsdata - kanske har er anläggning för många VSD kompressorer eller möjligtvis är de utanför de effektiva varvtalsintervallen? Om så är fallet kan förmodligen även er anläggning finna en större besparingspotential. 

Vill ni  veta mer om hur ni kan optimera er tryckluft?
Kontakta Ingersoll Rand på  040 16 20 60 för att komma i kontakt med en tryckluftexpert.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Ingersoll Rand AB

Lindberghs gata 9
195 36 Arlandastad
Sverige
Ingersoll Rand AB

Sänd till en kollega

0.079