23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

KUKA stärker sin ställning som inom livsmedelsindustrin,

– robotar med hygieniska oljor klarar högt ställda krav. På En robot som hanterar livsmedel ställs särskilda krav.

Smörjmedel är ett typiskt område där särskild hänsyn måste tas, och nu lanserar KUKA en serie robotar som använder hygieniska oljor (HO) för att hålla axlarna smidiga och samtidigt klara kraven på renhet. 
– Vi kan erbjuda dem med en lyftförmåga på allt från 6 till 240 kilo, säger Micael Amandusson, channel manager på KUKA Nordic.  Möjligheten att få robotar som smörjs med den patenterade hygieniska oljan NSF H1 täcker in alla KUKA:s robotserier – allt från KR AGILUS till KR QUANTEC PA. Även elektroniken är anpassad, med ett speciellt kabelfett som klarar oavsiktlig kontakt med fö-doämnen.

Finns i alla KUKA:s robotfamiljer
Maskinerna går därmed att använda för att till en rad olika uppgifter inom livsmedelsin-dustrin utan att påverka på ett sätt som är skadligt för människor. Härigenom minskas risken för stora återkallningar av produkter vilket alla livsmedelsproducenter bävar för, och vill absolut undvika. Robotar med de här speciella specifikationerna finns för laster från 6 till 240 kilo och räckvidder från 900 till 3 200 millimeter i KUKA:s sortiment.
– Vi har dem i alla våra robotfamiljer och kan täcka in alla livsmedelsbranschens processer, säger Micael Amandusson.
Livsmedelsförpackningar står nu för över 40 procent av produktionskostnaderna. Speciellt när det gäller de stränga hygienföreskrifterna kan kunderna uppnå en ny, ekonomiskt förnuftig automatiseringsnivå – till exempel med den lilla roboten KR AGILUS i versionen "Hygienic Machine". Robotarna är speciellt rustade för att klara livsmedelsin-dustrins högt ställda krav. De har korrosionsbeständiga ytskikt, klarar att bli tvättade med kemiska rengöringsmedel och har inga hörn eller vinklar som är svåra att rengöra – där föroreningar skulle kunna dölja sig. Detsamma gäller KR DELTA i rostfritt stål, som sedan årsskiftet har utökat KUKA-portföljen för huvudområdet. ”Vi vill fortsätta att utöka KR DELTA-erbjudandet för snabba plock-och-place-uppgifter, särskilt inom för-packningssektorn.

– De har också en ljusgrå färg som är speciellt vald för att lätt kunna se smuts och föroreningar, säger Micael Amandusson. Förutom inom livsmedelsindustrin gör robotarnas egenskaper dem även lämpade för exempelvis läkemedelsindustrin.

Stor tålighet mot damm och fukt
När det gäller tålighet mot damm och fukt har huvudaxlarna IP-klassningen 65 – vilket innebär att de är dammtäta och klarar spolande vatten från ett munstycke. De mindre axlarna har IP-klassningen 67 och har förutom dammtätheten en tålighet som innebär att de tillfälligt kan sänkas ned i vatten.
Trots de speciella smörjmedlen behöver inte de HO-klassade robotarna speciell omvårdnad.
– Nej, de har samma underhålls intervaller som alla våra standardrobotar, säger Michael Amandusson.

Kan kombineras med intelligenta mjukvaror
Inom livsmedelshantering är det vanligt med snabba förlopp av materialhantering samt packning och palletering.  Dessa robotar kan vidare kombineras med våra intelligenta mjukvaror PickControl och ConveyorTech, vilket gör att roboten automatiskt kan följa rörelser på conveyorbanor utan stora programmeringsinsatser.
Vidare är det vanligt med stora produktvariationer, vilket leder till att ständigt nya packmöster krävs vid palletering. Här kan man med fördel använda sig av mjukvara PalletTech, vilket låter användaren själv skapa nya palleteringsmönster utan någon som helst programmeringskunskap.

Nyheten med hygieniska oljor innebär att KUKA:s produkter blir högintressanta för livs-medelsindustrin, ett segment där företaget satsar på att öka sin marknadsandel.

KUKA Nordic AB
A Odhners gata 15
421 30 Västra Frölunda
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5562540723

Kontaktperson

CA
Carola Andersson
Marknadsansvarig
+46 708327068 carola.andersson@kuka.com

Sänd till en kollega

0.047