23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Miljöminister Lena Ek invigde ny koldioxidanläggning i Norrköping

| Medlemsnyhet | Företag Linde Gas AB

I onsdags invigdes AGA Gas AB:s och Lantmännen Agroetanols AB:s nya koldioxidanläggning på Händelö i Norrköping i närvaro av miljöminister Lena Ek.

Anläggningen, med en investering på närmare 200 miljoner kronor, kommer både att möjliggöra en mer kostnadseffektiv produktion samt bidra till miljövinster genom att koldioxiden som bildas i Lantmännen Agroetanols etanolproduktion renas och tas tillvara. Anläggningen som nu tas i drift utgör en del i det befintliga bioenergikombinatet på Händelö.

– Den nya anläggningen kommer både att möjliggöra en mer kostnadseffektiv produktion och bättre resursutnyttjande samtidigt som vi får en minskad miljöpåverkan och det känns mycket positivt att vi med vår gasteknik kan bidra till detta. Det fördelaktiga läget möjliggör dessutom mer kostnadseffektiva transporter av koldioxid till ett stort antal kunder i området, säger Jan Bäckvall, VD AGA AB och Head of Region Europe North Linde group.

Etanolen från Lantmännen Agroetanol kommer tack vare den nya produktionsprocessen att ge minskade växthusgasutsläpp med uppemot 95 procent jämfört med bensin.

– Genom att ta tillvara på den koldioxid som processen genererar förbättrar vi etanolens klimatprestanda. Denna sista pusselbit gör vår etanol till ett av de mest klimateffektiva biodrivmedlen i världen, säger Bengt-Olof Johansson, VD på Lantmännen Agroetanol AB.

Den nya anläggningen innebär att både Lantmännen och AGA stärker sin närvaro i regionen och satsningen beräknas ge nya arbetstillfällen både för driften av anläggningen samt till lokala entreprenörer inom underhåll och service.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Linde Gas AB

Rättarvägen 3
169 68 SOLNA
Sverige
Linde Gas AB

Sänd till en kollega

0.094