23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Ny ekologisk lag och skärpt EU-förordning för ekologiskt

För att öka trovärdigheten för certifierade ekologiska produkter har EUs förordning skärpts från 1 januari 2014.

Kiwas kvalitetschef Maria Karlman berättar om de nya kraven i förordningen, som bland annat kommer innebära ökad provtagning och analys för att upptäcka produkter som inte är tillåtna i ekologisk produktion.

Vad är det som är ändrat?
-Från den 1 januari 2014 har reglerna om kontroll skärpts på ett antal punkter, i syfte att öka trovärdigheten i eko-certifieringen, berättar Maria Karlman, Kiwas kvalitetschef. Skärpningen innebär bland annat att alla kontrollorgan nu måste göra en viss andel oanmälda besök och en del extra revisioner. Det ska också tas fler prover för analys av otillåtna ämnen, för att kunna upptäcka produkter som inte är tillåtna för ekologisk produktion.

Den skärpta lagen säger att:
- 10 % av alla besök/revisioner ska vara oanmälda
- 10% av de producenter som kontrolleras, ska ha ett extra besök/revision utöver den årliga revisionen
- Hos 5% av producenterna ska det tas prov

Varför har denna ändring skett nu?
- Bakgrunden är att den Europeiska revisionsrätten har konstaterat vissa svagheter i det ekologiska kontrollsystemet och ändringen syftar till att minska risken för att dessa svagheter ska finnas kvar, enligt Maria Karlman.

Vad innebär detta för den som är certifierad?
- Vi kommer att utöka provtagningen och detta är något som alla kontrollorgan har att rätta sig efter. Nu ska det tas prov hos 5% av producenterna årligen, och alla prover ska analyseras för att hitta produkter som inte är tillåtna för ekologisk produktion. Det här görs för att kontrollera och upptäcka sådant som inte överensstämmer med reglerna för ekologisk produktion, eller för att upptäcka eventuell förorening med produkter som inte är godkända, säger Maria Karlman.
- Viktigt att tänka på är också att de prover som ska tas ut ska baseras på en allmän riskbedömning, säger Maria Karlman, t ex utifrån risk för bristande efterlevnad av reglerna. I den allmänna riskbedömningen ska alla stadier i produktions-, bearbetnings- och distributionskedjan beaktas.

Extra revisioner och oanmälda besök
Maria berättar vidare att det också kommer göras extra revisioner hos minst 10% av antalet anslutna, utifrån bedömning om risk. Det innebär till exempel att den som har haft avvikelser tidigare, eller som har en omfattande eller komplicerad verksamhet kommer att kunna få fler revisioner än tidigare.
-Den nya lagen anger också att andelen oanmälda besök ska vara 10%, och på samma sätt som för de utökade extra revisionerna så kommer dessa ske utifrån en riskbedömning.
Vem betalar för dessa extra revisioner och provtagning?
-Vi kommer att genomföra de extra revisionerna och stickproven enligt principen att våra anslutna betalar enligt de faktiska kostnaderna, säger Kiwas kvalitetschef. Proven tas i samband med ordinarie revision, och analyskostnaden får den anslutne kunden betala utifrån det fördelaktiga avtal vi tecknat med ett analysföretag. Vi kommer endast ta ut en lägre administrativ kostnad för hanteringen av proverna, eftersom detta innebär merarbete för oss, säger Maria Karlman.
Extra revisioner kommer främst att genomföras i samband med våra ordinarie revisionsresor, så där tillkommer ingen extra reskostnad till exempel.

Vad innebär den nya ekolagen?
Utöver dessa ändringar så har vi även fått en helt ny ekolag i Sverige , berättar Maria Karlman avslutningsvis. Denna innebär bland annat att certifieringsbolagen ska lyda under delar av förvaltningslagen nu. Det blir också en tydligare skillnad mellan EU-ekologisk certifiering och KRAV-certifiering till exempel, bland annat ska som vill överklaga ett beslut enligt EU-förordningen hädanefter göra det hos till Länsstyrelsen.

Mer information om bakgrunden till dessa ändrade regler:
Du hittar ändringarna i kommissionens förordning (EU) nr 392/2013 av den 29 april 2013 om ändring av förordning (EG) nr 889/2008 vad gäller kontrollsystemet för ekologisk produktion .

Kiwa Certification AB
Råsundavägen 12
169 67 Solna
Solna stad
Sverige
VAT nummer: SE5565653358

Sänd till en kollega

0.047