23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Mastec valde MISON® - för hälsans skull

| Medlemsnyhet | Företag Linde Gas AB

I västgötska Dalstorp ligger Mastec Components där svetsgas-, kvalitets - och arbetsmiljötänk är en del av vardagen.

Vi möter Alexander Olander, Platschef och Magnus Johansson, Svetsansvarig, som berättar om varför Mastec valde MISON® skyddsgas - för arbetsmiljöns skull.

Verksamheten i Dalstorp
Mastec Components är del av Mastec koncernen med produktionsenheter i Sverige och Shanghai. Som underleverantör till större industriprojekt, genomför Mastec ofta hela processen från prototyp till tillverkning och montering. Mastecs verksamhet i Dalstorp är främst fokuserat på tunnplåt, laserskärning, kantbockning och själva svetsningen som är en stor del av verksamheten. Lite av Mastecs specialitet har blivit tillverkning av kabinett med höga täthetskrav, stora stativ och stålkonstruktioner ämnat för maskinkomponenter, till branscher med specifika kvalitetskrav.

- Vi arbetar framförallt gentemot entreprenad, medicin, försvaret och livsmedelsbranschen, där det ställs krav på en bra svetsning, säger Alexander.

I Dalstorp leder och fördelar svetsansvarige Magnus arbetet i verkstaden, för att arbetet ska utföras effektivt och under rätt förutsättningar.

- Vi jobbar med diverse olika svetstekniker; TIG –svetsning, MIG- och MAG svetsning och har även en robotcell med diverse olika svetsmetoder. När vi TIG-svetsar, så har vi en rad olika MISON blandningar och även när vi kör svartstål. Aluminium och rostfritt kör vi oftast med argon berättar Magnus.

Ozonmätningar avgjorde valet
Som en del av Mastecs systematiserade miljö- och kvalitetsarbete är översyn av gaserna en naturlig del av verksamheten. Alexander berättar om att ledningen tillsammans med de anställda har genomfört ozontester för svetsgaser och utvärderat resultatet.

- Vi gjorde för ett antal år sedan mätningar där man jämförde standardgas mot MISON skyddsgas. Och man fann då med hjälp av dessa mätningar att man fick en lägre halt av ozon innanför skyddsmasken. Det var givetvis en stor del i beslutet att gå över till MISON som skyddsgas istället för en standardgas.

Under sin tid på Mastec har Magnus bara erfarenhet från premiumgasen MISON, men berättar om en tidigare arbetsplats där standardgas användes innan bytet till MISON skedde.

- Jag kände ofta en muntorrhet, torr i halsen helt enkelt och ofta förkyld. Trodde att det berodde på att man hade småbarn hemma och var konstant förkyld, var knappt frisk en vecka, och sen var det tillbaka igen. Sen bytte det företaget till AGAs MISON gaser och efter ett tag så kände man att man inte var förkyld längre, ingen hosta längre, vilket var en positiv upplevelse helt enkelt!

Arbetsmiljöarbete
Kvalitet är ett tydligt fokus för Mastec som arbetar enligt kvalitets- och miljöledningssystemen ISO 9001 och ISO 14001. Svetskompetensen är även certifierad enligt SS-EN ISO 3834-2.

- Vi har idag ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Två gånger om året har vi en skyddsrond, fyra gånger om året träffas Skyddskommittén. Operatörer och personal kan lämna in tillbudsrapporter, olycksrapporter. Vi går också igenom våra kemikalier och gaser för att se riskerna med dem, avslutar Alexander.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Linde Gas AB

Rättarvägen 3
169 68 SOLNA
Sverige
Linde Gas AB

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.094