23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Fusk med Fisk i Storbritannien

I England har man nyligen upptäckt ett utbrett matfusk bland landets Fish and Chips butiker, kontrollerna som gjorts visar att ett av sex fiskprover är falska.

Utav 45 fiskprover som var märkta som torsk eller kolja var 16% felmärkta och i många av fallen var den dyrare fisken utbytt mot en billigare variant, så som exempelvis vitling.

Chris Elliot, professor i livsmedelssäkerhet och chef för Institutet för global livsmedelssäkerhet vid Queens University i Belfast samt författare av Elliot Review efter hästköttskandalen, säger att "det varit känt ganska länge att fiskbedrägerier är mycket vanliga och att utbyte av fiskart alltid står högt upp på listan över orsaker." Han fortsätter med att säga att "restaurangbranschen i Storbritannien har en lång väg att vandra för att säkerställa att konsumenterna får vad de betalar för. De måste arbeta för att sådana bedrägerier förhindras genom att skärpa sina revisioner och testsystem/kontrollprogram, två av de viktigaste pelarna i livsmedelsintegritet som jag hänvisade till i min rapport till regeringen."

Den brittiska regeringen kommer snabbt genomföra samtliga rekommendationer ifrån Elliot Review inklusive att upprätta en ny livsmedelsbrottsenhet inom "Food Standards Agency" för att säkerställa en mer samordnad strategi för livsmedelsprovtagning samt att branschkontrollerna förbättras.

Eurofins som grundades med just redlighetsanalyser som första produkt kan erbjuda en mängd olika analyser av redlighetskaraktär för fisk, så som artbestämning, äkthetskontroller och ursprung men även av produkters sammansättning.


Läs mer

Chris Elliots rapport – "Elliott Review into the Integrity and Assurance of Food Supply Networks, Final Report"
Artikel i Food manufacture UK – "Food fraud uncovered at fish and chip shops"
Artikel från BBC News – http://www.bbc.com/news/science-environm...
Från Eurofins Sveriges hemsida om artbestämning

Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB
Sjöhagsgatan 3
531 40 Lidköping
Lidköpings kommun
Sverige
VAT nummer: SE5563362473

Kontaktperson

Karin Edvardsen
Marketing Communications Manager
karinedvardsen@eurofins.se

Sänd till en kollega

0.062