23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Bekämpningsmedel hittat i kaffe

Eurofins analyser ger dig svar på äktheten, ursprunget och sammansättningen.

Nyligen genomförde Eurofins Food & Feed på uppdrag av Testfakta en undersökning bland olika kaffesorter där resultatet visade att alla testade sorter innehåller rester av bekämpningsmedlet Mepikvat. Mepikvat är ett tillväxthämmande stråförkortningsmedel och har visat sig kunna ge njurskador vid högre doser. Testet visar också att det finns högre halter i det mörkrostade kaffet. Det är i själva rostningsprocessen man tror ämnet hamnar i kaffet. Enligt Livsmedelsverkets riskvärderare Annelie Widenfalk har analysen Mepikvat inte tidigare ingått i några kontroller och är intressanta uppgifter som Livsmedelsverket inte känt till.

Testfakta analyserade även halterna av Akrylamid som också uppstår vid rostning av kaffe, som klassas som cancerframkallande. Här visar resultaten att halterna skiljer sig mycket mellan de olika kaffesorterna.

Eurofins erbjudande

Eurofins kan nu erbjuda ett nytt kombinerat paket inkluderat de redan ackrediterade analyserna Mepikvat och Akrylamid som kan tillämpas på kaffe; malet, frystorkat, kokt, bryggt mm. Paketet är även användbart på ekologiskt kaffe.

Eurofins erbjuder även multimetoder för frukt och grönt, för barnmat, för cerealier, för animaliska livsmedel, i spannmål och spannmålsprodukter och te. Vissa av dessa metoder innehåller över 400 ämnen. Nyligen utökade vi våra metoder för frukt och grönt samt barnmat med ytterligare 21 nya ämnen. Utökningen har skett i samråd med Livsmedelsverket och ingår från och med i år i deras kontrollprogram.

Vi kan också erbjuda kontroller av produkters ursprung, sammansättning och innehåll.
Eurofins kan hjälpa er med att sätta upp ett egenkontrollprogram samt se över era råvaror ur ett riskperspektiv och tillsammans kan vi identifiera behovet av kontroller av bekämpningsmedelsrester.

Kontakta oss för mer information

Eurofins säljorganisation, livsmedel
salj.livsmedel@eurofins.se

Läs mer:

Artikel från Testfakta

Eurofins hemsida om pesticider

Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB
Sjöhagsgatan 3
531 40 Lidköping
Lidköpings kommun
Sverige
VAT nummer: SE5563362473

Kontaktperson

Karin Edvardsen
Marketing Communications Manager
karinedvardsen@eurofins.se

Sänd till en kollega

0.062