23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Ambitiösa mål under klimatmötet COP21 i Paris - Flogas

| Medlemsnyhet | Företag Flogas Sverige AB

Syftet med avtalet är kortfattat snabbare minskningar av utsläpp som bidrar till den globala uppvärmningen så att temperaturökningen kan begränsas till 1,5 grader.

Flogas blev miljöcertifierat 2015 och bolaget har satt upp tydliga mål för hur det kan bidra till klimatarbetet. Mattias Goldmann, vd på den svenska tankesmedjan Fores, deltog under klimattoppmötet i Paris och har samlat några tankar om Flogas miljöengagemang:
"Efter Parisavtalet är det klart att världen måste bli klimatneutral så snabbt som möjligt. Men det är också klart att utsläppen måste reduceras så snabbt som möjligt. Vi på Fores uppskattar att industrin ser dom snabba möjligheterna och använder dom. Man måste inte vänta på den slutliga lösningen under 2050, utan kontinuerligt försöka reducera sina utsläpp. Vi uppskattar faktiskt alla initiativ som reducerar utsläppen, även om det innebär användning en fossil produkt."

- Så du menar att det är en bra idé att industrin satsar på propan?

"Ja. Det bästa hade naturligtvis varit om alla bolag kunde använda en klimatneutral produkt direkt. Men verkligheten är inte så. Jag har förstått att ersätta eldningsolja med propan är en gynnsam investering med ett positivt klimatbidrag. Det är ett steg framåt som industrin bör ta, hellre än att vänta flera år på att det ska komma ännu bättre lösningar. Investeringen i en propananläggning har ju så kort återbetalningstid, så det är inget hinder för att göra ännu bättre miljöinvesteringar längre fram när sådan teknik finns. "

- Vad tycker du om propan i framtidens energimix?

"När förnyelsebar propan blir tillgänglig i framtiden kommer användning av sådan propan vara ett mycket stort steg framåt. Beroende på andelen förnyelsebar produkt i mixen kan ju detta vara allt från ett stort steg framåt, till en helt förnyelsebar produkt."

Försäljningschef Thomas M. Edvardsen och Flogas har ambitiösa mål:
"Vår strategi är att ersätta eldningsoljan i Sverige och Norge med propan. I Sverige används fortfarande cirka 9,7 TWh eldningsolja och i Norge cirka 5,4 TWh. All denna olja kan teoretiskt ersättas med propan. Det finns alltså en potential för CO2-minskning på åtminstone 540.000 ton/år om man antar samma energieffektivitet, men våra beräkningar visar att den potentiella minskningen av koldioxidutsläppen kan vara upp till 1 miljon ton CO2 per år. Samtidigt kan industrin faktiskt spara pengar eftersom propanpriset är så konkurrenskraftigt" säger Edvardsen.

- Är Fores överens om att propan är en del av lösningen?

"Ja, man ska inte låta det bästa bli det godas fiende - det viktigaste är att alla bidrar till att reducera utsläppen så snabbt som möjligt" avslutar Mattias Goldmann.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Flogas Sverige AB

Brännkyrkagatan 63
118 22 Stockholm
Sverige
Flogas Sverige AB

Sänd till en kollega

0.063