23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Vi behöver smakdomare

Procudan tar de mänskliga sinnena i bruk som ett extra kvalitetsfilter.

Ordet smakdomare har kanske en negativ klang. För hur skulle någon kunna döma smak?

Men det är ändå logiskt, för de mänskliga sinnena lukt och smak är ju utvecklade just för att kunna utvärdera den mat vi äter.

Och med rätt vägledning och systematik kan dessa medfödda förmågor vara effektiva redskap för att exempelvis upptäcka förändringar i livsmedel.

Därför har Procudan upprättat en smakpanel bland sina medarbetare.

 

Smak på ost och nötter
I en första omgång ska detta fungera som ett stöd i samband med utvecklingen av ostvaxet ProCera, förklarar produktchef Maja Duelund.

- En livsmedelsförpackning, som ju vårt ostvax är, får inte påverka livsmedlets sensorik eller kvalitet. Ingen förändring i livsmedlet får upplevas, varken på textur, smak eller utseende, och här använder vi testare som är tränade i att upptäcka förändringar, säger hon.

Maja Duelund förväntar sig dock att smakpanelen också kan visa sig nyttig för annat än att utveckla ostvax. De bör också kunna hjälpa till med att upptäcka förändringar och kvalitet på vissa av de livsmedel vi handlar med. Exempelvis nötter och  torkad frukt.

 

Praktikant satte samman panel
För att upprätta denna smakpanel har hon haft god hjälp av Andreas Kristensen.

Han studerar Livsmedelsteknologi och Applikationer på Erhvervsakademi Aarhus, men har under det senaste halvåret varit praktikant på Procudan, där han både har arbetat med kvalitet och i laboratoriet.

Uppgiften med att starta en smakpanel var som gjord för Andreas Kristensen innan han började.

-  Sensorik är ett av mina stora intresseområden. Så uppgiften var enormt spännande och en bra matchning för mig. Men det har också varit mycket arbete att göra för testdesign och träning, även om jag fick god uppbackning av kollegorna, säger han.

Kollegorna har nu genomgått träningen, så smakpanelen är således redo för sina uppgifter.

Andreas Kristensen vänder dock själv tillbaka till studierna vid vårlovet.

Läs mer om våra CSR

Procudan
Jungmansgatan 12
211 11 Malmö
Malmö stad
Sverige

Kontaktperson

TP
Troels Petersen
tpe@procudan.com

Sänd till en kollega

0.047