23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Investering i mångmiljonklassen fördubblar tillverkningskapaciteten för varmlindade fjädrar

Efterfrågan på fjädrar i stora dimensioner ökar och Lesjöfors har därför investerat över tio miljoner kronor i en varmlindad produktionslinje vid fabriken i värmländska Lesjöfors. Investeringen innebär en återkomst av den specifika tillverkningsprocessen till platsen för bolagets rötter.

Växande marknad

Med den nya maskinparken fördubblas tillverkningskapaciteten för varmlindade fjädrar som används i tyngre applikationer inom industrier som energi, järnväg, gruvdrift och kraftproduktion. Ola Tengroth, koncernchef för Lesjöfors, kommenterar utvecklingspotentialen:

"Vårt sortiment av tunga fjädrar med större tråddiametrar har snabbt växt i vår produktportfölj. Den senaste investeringen är ett direkt svar på kundkrav och förbättrar vår kapacitet och förmåga för varmlindad fjädertillverkning i linje med marknadstillväxten. På så sätt säkerställer vi fortsatta leveranser med hög kvalitet, korta ledtider och god kundservice som kännetecknar Lesjöfors."

Global kunskapsöverföring

Tyngre fjädrar är en nyckelkomponent inom många stora globala industrier så det är ingen slump att denna investering har involverat parter från hela världen. Processlinjen är köpt från Sydafrika, specialanpassade element har adderats från Kina och medarbetare från Storbritannien, Finland och Sverige har delat kunskaper och färdigheter mellan sig.

För att maximera effektiviteten i produktionsprocessen har en yta på 1 500 kvadratmeter anpassats i Lesjöforsfabriken för den varmlindande maskinutrustningen.

Strategier för tillväxt

Den nya processlinjen ger stora möjligheter att säkra marknadens växande behov av tyngre fjädrar.  

"Vårt strategiska säljfokus har säkrat en stabil tillväxt av kvalificerade nya affärer som nu kan levereras genom den nya maskinen. Vi ser med glädje fram emot en framväxande dominans inom den specialiserade varmlindade fjädersektorn", säger Michael Gibbs, chef för divisionen Heavy Springs inom Lesjöfors.

Under de senaste tre åren har Lesjöforskoncernen vuxit från en omsättning på cirka 2,5 miljarder kronor till 4,1 miljarder kronor och med en tydlig tillväxtstrategi fortsätter fjädertillverkaren att utöka sin ledande position på fjädermarknaden.

Lång tradition av varmlindning

Tillverkningen av fjädrar startade i Lesjöfors redan år 1852 och expertisen har allt sedan dess diversifierats och expanderats över hela världen. Varmlindade fjädrar har med tiden geografiskt koncentrerats till specialistteam på fabriken i Finland. Den nya investeringen och expansionen till Sverige återför det varmlindad arvet till ursprunget och säkrar Lesjöfors som den främsta varmlindande fjädertillverkaren i Norden och Europa.

"Att utöka vår specialistkompetens till ett nytt område inom fjädertillverkning är både utmanande och utvecklande. Vi är ivriga och ser fram emot att komma igång med tillverkningen av kvalitetsfjädrar som våra kunder kan lita på i alla lägen. Många av våra äldre ortsbor i Lesjöfors har minnen från den tidigare varmlindade produktionen och med detta nya kapitel sluter vi cirkeln vilket vi är mycket glada och stolta över", säger Jan Carlson, vd för Lesjöfors Fjädrar.

Lesjöfors AB
Lagergrens gata 2
652 14 Karlstad
Karlstads kommun
Sverige
VAT nummer: SE5560013251

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.047