Nya EU-krav för listeria
Från och med sommaren 2026 skärps reglerna för listeria i livsmedel. I framtiden måste livsmedelsföretag kunna dokumentera att deras produkter är säkra hela vägen fram till utgångsdatum.
Strängare regler från och med den 1 juli 2026
Från och med den 1 juli 2026 ändras reglerna för listeria i livsmedel.
Om det inte finns dokumentation som visar att listeria-nivån förblir under 100 cfu/g under hela hållbarhetstiden gäller kravet ”inte påvisbar i 25 gram” fram till utgångsdatum.
En väl dokumenterad lösning för ost
Procudans partner Lallemand Speciality Cultures erbjuder en bakteriekultur som redan används på flera europeiska mejerier. Lalcult Protect LC 1™ hämmar effektivt tillväxten av listeria i ost.
Vi hjälper er att nå målet
Behöver ni rådgivning om de skärpta reglerna, er produktion och era produkter, kontakta en av våra kundansvariga:
- Carolina Carlotti på e-post cca@procudan.com eller telefon +46 761 143 335
- Joacim Traeholt på e-post jtr@procudan.com eller telefon +46 733 59 63 23
Tillsammans med Lallemand Speciality Cultures hittar vi en lösning som skyddar mot listeria under hela hållbarhetstiden.