23948sdkhjf

Svenska Retursystem firar 20 år i delningsekonomin

| Medlemsnyhet | Företag Svenska Retursystem AB

Dagligvarubranschen har genom Svenska Retursystem varit pionjärer inom den växande delningsekonomin. I 20 år har producenter, grossister och butiker delat på samma returlådor och returpallar.

Delningsekonomin är på frammarsch och får en allt större påverkan på samhället. Vi byter, lånar och köper saker av varandra som aldrig förr.

– För dagligvarubranschen är delningsekonomin ingen nyhet. Här har grossister, producenter och butiker delat på samma returlådor och returpallar i många år. En returlåda som ena veckan transporterar frukt & grönt till ICA kan nästa vecka transportera kött & chark till Coop, berättar Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem.

1997 bestämde sig dagligvarubranschen för att göra något åt det enorma resursslöseriet som det innebär att transportera livsmedel med engångsemballage. Svenska Retursystem bildades för att effektivisera och miljöanpassa branschens varuflöden.

Vilka positiva effekter har retursystemet uppnått?

  • Systemet har ersatt över 1,3 miljarder wellkartonger och flera miljoner träpallar sedan start.
  • Branschen har minskat sina koldioxidutsläpp. År 2016 minskade utsläppen av CO2 med 28.700 ton genom att man använde returlådor istället för engångsemballage. 
  • Alla som hanterar returpallar och returlådor längs med flödet har fått en mer hälsosam och ergonomisk arbetsmiljö. Detta tack vare pallarnas låga vikt, att de avger mindre damm och träflisor samt lådornas greppvänliga handtag som gör dem enkla att lyfta.
  • Minskat matsvinn. Lådornas stabila konstruktion skyddar innehållet, och i och med att lådorna släpper igenom luft minskar fukten och livsmedlen håller sig fräscha och får en längre hållbarhet.
  • Butikspersonal sparar mycket arbetstid och kan arbeta mer effektivt genom att de slipper sprätta upp och hantera kartonger.  
     
    Svenska Retursystem driver och utvecklar dagligvarubranschens gemensamma retursystem för distribution av varor. Alla aktörer i branschen samverkar för att utveckla ett så effektivt och miljöanpassat system som möjligt. Distributionen sker med returlådor och returpallar.

Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Svenska Retursystem AB

Box 30113

(Warfvinges väg 29)
104 25 Stockholm
Sverige
Svenska Retursystem AB

Bilder och video

SRS_kundcase_19mindre

Sänd till en kollega

0.082