23948sdkhjf

Den finska leverantören av industrikomponenter valde LOGIMAT från SSI Schäfer

| Medlemsnyhet | Företag SSI SCHÄFER System International AB

Exakt teknik för snabbare plockningsprocesser

Sedan början av 2017 har TOOLS Finland Oy använt fyra stycken LOGIMAT® lagerautomater från SSI Schäfer till lagring och plockning. Införandet av dessa lagerautomater i den befintliga intralogistiska strukturen markerade slutet av en omfattande omorganisation av samtliga processer i distributionscentret i Kotka. Målet att öka plockningsprestandan med cirka 40 procent uppnåddes i mars i år, bara några veckor efter att lagerautomaterna satts i bruk.

TOOLS Finland Oy ingår i den svenska Momentum koncernen, med cirka 1,600 anställda i fyra länder och är den största leverantören av industriella förbrukningsvaror, komponenter och tillhörande tjänster i Nordeuropa. Koncernens huvudmarknad finns i Sverige, Norge och Finland. Deras ledande ställningen är deras förmåga att exakt utvärdera sina kunders olika behov och därefter producera standardiserade lösningar för underhåll, reparation och service av maskiner och system. Dessa lösningar kombinerar produkter och service i lika stor utsträckning – lik TOOLS Finland Oy, som är representerad av 30 filialer i landet.

Omorganisation för en säkrare marknadsposition
Sedan år 2000 har företaget drivit ett distributionscenter i Kotka, i östra Helsingfors där även Finlands största exporthamn finns. Runt 21,000 artiklar finns alltid lagrade och förberedda för lastning på 26,000 kvadratmeter. För att effektivisera lager- och plockningsprocesser investerade TOOLS Finland Oy 2016 i ett omfattande omorganisationsprogram. Det centrala i omstruktureringen "varor till person" principen, blev fyra LOGIMAT:er, lagerautomater, från SSI Schäfer. "Dessa automater var absolut nödvändiga för att vi ska kunna fortsätta vara det givna valet för våra kunder," säger Semi Hurtta, lagerchef på TOOLS Finland Oy. Utöver de ekonomiska aspekterna var fokuset främst en förbättrad leveranskvalitet.

Innan tilldelningen gav till SSI Schäfer skapades det detaljerade analyser av marknad och konkurrenter. "Vi kunde i slutändan genomföra en lösning med en mycket kompakt lagring på det minsta möjliga utrymmet," säger Marko Parkkonen, landschef, från SSI Schäfer, som ledde förhandlingarna med TOOLS Finland. Att även ta fram de nödvändiga plocknings- och transportlådorna med kundens logo, direkt från en enda leverantör var en annan avgörande faktor”. "Vi tyckte också att det var imponerande att SSI Schäfer är ett stort, globalt företag med lokalnärvaro och utmärkta referenser världen över," fortsätter Semi Hurtta.

Installation i befintlig struktur
För att öka plockningsprestandan med 40 procent i den infrastruktur som vuxit genom åren, installerade SSI Schäfer fyra LOGIMAT:er, lagerautomater, vilka kopplades till kundens lagerhanteringssystem (WMS). Dessa lagerautomater är utrustade med två rader av brickor. En hiss är belägen mellan dem, som passerar hela höjden på de automatiska lagringsmaskinerna, stannar vid och drar ut begärda brickor och tar dem till serviceluckan där varorna som ska plockas tas bort av en anställd. Förvaring och lagring av brickor sker i ett steglöst fack på 25 millimeter.

 Lagerautomaterna hos TOOLS Finland är cirka 9.8 meter höga, 4.5 meter breda och 3 meter djupa. De innehåller totalt 6,800 smådelar, som handverktyg, muttrar och bultar, som fördelas över 70 brickor 450 kg som maxbelastning. LogiMat:en tar enbart upp 54 kvadratmeter i horisontellt utrymme, men förvarar upp till 30 procent det totala utbudet som finns i Kotka. Tack vare sin kompakta design utnyttjas nu höjden av lagerutrymmet så effektivt som möjligt.

Flera integrerade funktioner som standard 
I sin grundläggande konfiguration är LOGIMAT:en utrustad med en programmerbart logiskstyrenhet (PLC). Standard PLC styr alla enheter via frekvensstyrning, övervakar förvaringen och säkerställer säker driften av serviceluckor på lagerautomat. Användarhantering, loggning och diagnosfunktioner ingår också. För att undvika skador kontrollerar ett integrerat övervakningssystem eventuella brickbanor innan hissen närmar sig. Det automatiserad övervakningssystemet säkerställer att artiklarna placeras inom tillåtna dimensioner, både horisontellt och vertikalt. Det är möjligt att defragmentera och omorganisera de lagrade facken, genom med att regelbundet rensa upp hårddisken i datorn.

Operatörer kan välja att kontrollera sina LOGIMAT:er med hjälp av egen programvara, eller någon av de två mjukvarupaket som erbjuds. En är baserad på SSI Schäfers logistikprogram WAMAS, och en är baserad på hel SAP-integrerad modul från företaget Status C, som säljs av SSI Schäfer. 

Behovsbaserad konfiguration och tillväxt
Lagerautomaterna styrs med hjälp av en användarvänlig och språkoberoende pekskärm konfigurerad i ikoner, vilket underlättar träningsperioden. Information som visas är enhetens status och de objekt som är för plockning. En visuell fyllningsbild ger en konstant översikt över hela och lediga brickor. Med den hastiga ökningen av plockningsprestanda, använder TOOLS Finland Oy även ett av de tre förkonfigurerade alternativpaketen som erbjuds, vilket gör att SSI Schäfers lagerautomat enkelt anpassas till individuella krav. De utökar de grundläggande funktionerna och fokuserar på aspekter som ergonomi, prestanda och underhåll.

 Paketet fokuserar på hastighet, effektivitet och inkluderar "LOGIPOINTER", ett laserpeksystem som indikera packutrymmet. Med hjälp av "LOGIBAR" kan körtiderna minskas, det genom att montera en ljusspärr under serviceluckan bekräftas avlägsna varor. Ett annat alternativ är "LOGIPOWER": med en motor som kan ökad körhastighet, vilket gör att tillträdestiderna under plockning reduceras ytterligare.

Ökad Prestanda, Lägre Kostnader
Teamet från SSI Schäfer installerade de fyra LOGIMAT:erna i Kotka (Finland) i slutet av 2016 och kopplade dem till den lokalt baserade tredjepartsleverantörens lagersystem. SSI Schäfer tillhandahöll även 16,000 plastlådor ur EF-serien i tre olika storlekar komplett med TOOLS-logotyp. Det behövs endast en anställd för att driva varje LOGIMAT, vilket frigör personalresurser.

 Efter några små justeringar togs det lagerautomaterna i bruk i början av 2017. Ungefär 600 artiklar hanteras av LOGIMAT:erna varje dag, vilket motsvarar nästan 27 procent av den totala plockningen. "I mars uppnådde vi redan ett nytt rekord på 48,000 orderrader," sammanfattar lagerchefen Semi Hurtta. "Det uppfyller våra krav, på att öka plockningseffektiviteten med cirka 40 procent med hjälp av LOGIMAT:erna i kombination med lagersystemet." Den här lösningen är också extremt plats-besparande jämfört med fasta hyllor.

Jari Kaiho, produktansvarig för LOGIMAT i, Nord- och Östeuropa hos SSI Schäfer Finland, tillägger: "Varje investering måste betala sig. Med hänsyntill de målsatta besparingar och prestationsökningen räknas investeringen uppnå avkastning redan efter 18–24 månader." Vilket gör att framtida lönsamhet är garanterad. Om företaget fortsätter växa och utvecklas, och ytterligare prestanda krävs i deras intralogistiska verksamhet kan antalet LOGIMAT:er enkelt integreras i flödet.


Skriv din kommentar

Medlemsnyhet

Företag
SSI SCHÄFER System International AB

Bronsåldersgatan 9
213 76 Malmö
Sverige
SSI SCHÄFER System International AB

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.069