23948sdkhjf

Årets stora godishelg är här

| Medlemsnyhet | Företag Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

I Sverige äter vi cirka 16 kilo godis per person och år.

Cirka 5,4 kg av dessa är choklad, enligt Forbes (2015), som visade att vi i Sverige ligger på sjätte plats i världen över högst chokladkonsumtion per person och år. Bara under påsken sätter vi i Sverige i oss i snitt ett kilo godis per person.

EU har tydliga regler för vad choklad får innehålla för att få betecknas som choklad. Bland annat halten kakao och kakosmör är avgörande faktorer. Mörk choklad måste innehålla minst 35% kakao och 18% kakaosmör och mjölkchoklad minst 25% kakao och totalt minst 25% fett (kakaosmör och mjölkfett).

Att kontrollera halten av teobromin regelbundet kan hjälpa för att försäkra sig om att man får vad leverantören utlovar i fråga om kakao. En sjunkande halt av teobromin kan till exempel vara en indikation på manipulerad vara. Att ha god kontroll på alla led i produktionskedjan – från underleverantör till färdig produkt – är av stor vikt för att eliminera risker för konsumenten och försäkra sig om att produkterna inteutsätts för någon form av bedrägeri eller innehåller oönskade ämnen.

För att undvika risker för allergiska konsumenter är det viktigt att kontrollera förekomsten av allergener i produkter och råvaror. Om man till exempel använder inköpt chokladråvara i produktionen är det viktigt att tänka på att den kan vara kontaminerad.

Det är också viktigt att hanteringen av livsmedel och råvara gjorts på ett hygieniskt korrekt vis genom hela produktionen, så att livsmedlet inte innebär en hälsorisk för konsumenten.

Hur kan Eurofins hjälpa er?
Eurofins erbjuder flera olika analyser för chokladprodukter, däribland botaniskt ursprung på fett i produkten, teobrominhalt, fria fettsyror och vattenhalt.  

Inom redlighet har vi analyserna som hjälper er utesluta att era råvaror och produkter utsätts för någon form av matfusk. Vi erbjuder ett flertal analyser inom redlighet, exempelvis artbestämning, kontroll av produkters äkthet och ursprung samt kontroller av produkters sammansättning. Vi erbjuder dessutom kontroller för korrekt märkning av produkter – label check.

Vi har även ett komplett utbud av allergenanalyser med med ELISA- och PCR-teknik. Med ELISA-tekniken bestäms förekomsten av ett eller flera proteiner och med PCR-teknik närvaro av unika DNA-sekvenser. I tillägg till vårt standardutbud av ELISA- och PCR-metoder kan vi även erbjuda detektion av allergener i en multiscreeningmetod med LC-MS/MS. För att kontrollera frånvaron av allergener i sin produktion erbjuder vi svabbtester med ELISA- eller PCR-metoder.

Utöver analys av allergena proteiner har vi analys av låglaktos (mindre än 0,04 g/100g) och laktosfritt (mindre än 0,01 g/100g) med hjälp av HPLC-metodik samt kontroller för korrekt märkning av produkter – label check

Eurofins har ett komplett utbud av analyser av sjukdomsframkallande mikroorganismer i alla led av er produktion.

Kontakta oss för mer information
salj.livsmedel@eurofins.se

Läs mer
Livsmedelsverkets föreskrifter om kakao- och chokladvaror
Livsmedelsnyheter - Eurofins hemsida
Eurofins Food & Feed Testing
Så mycket godis äter vi (Jordbruksverket 2016)


Skriv din kommentar

Medlemsnyhet

Företag
Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

Sjöhagsgatan 3
531 40 Lidköping
Sverige
Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

Sänd till en kollega

0.109