23948sdkhjf

Så sparar RPC Superfos Randers energi

| Medlemsnyhet | Företag RPC Superfos a/s

Nya maskiner för formsprutning är bland de åtgärder som har bäst effekt på energiförbrukningen hos RPC Superfos i Randers. En målinriktad insats för energihantering på plastföretaget har nu lett till en förnyad certifiering enligt ISO 50001:2011.

För andra året i rad har RPC Superfos Randers erhållit omcertifiering enligt ISO 50001:2011. Det är en internationellt erkänd standard för energiledning och certifieringen utfärdas av en oberoende myndighet.

100 % elektriskt drivna maskiner använder mycket mindre energi

Hos RPC Superfos Randers är kvalitets- och energichef Casper Bendtzen nöjd med de resultat som hittills uppnåtts. Han betonar att insatsen är meningsfull både ur ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv:

”Det är meningsfullt att arbeta systematiskt med energiledning. Vi diskuterar löpande vad som behövs och var de viktigaste besparingarna kan inhämtas. Lyckligtvis har vi enorma mängder data från vår produktion som hjälper oss att upptäcka våra möjligheter att göra skillnad.”

”När vi tittar på hela produktionen är den hittills mest energibesparande åtgärden att vi har bytt ut våra äldre formsprutningsmaskiner mot nya. De nya använder betydligt mindre energi än de äldre hydrauliska maskinerna, eftersom de uteslutande är elektriskt drivna. Det innebär att vi nu sparar upp till 40 % av energiförbrukningen här.”

Återvinning av spillvärme

RPC Superfos Randers slutar inte vid formsprutningsmaskinerna utan fortsätter att hitta fler energibesparingar i samarbete med sin elleverantör. På programmet står bl.a. återvinning av spillvärme från tryckluftskompressorer som kan användas för att värma upp fabriken. Ett annat projekt handlar om att styra vakuumpumpar så att de bara är i drift när de behövs.

Bättre ljus med mindre energiförbrukning

Något så enkelt som att byta ljuskälla har också en tydlig effekt. Casper Bendtzen förklarar:

”Förra året uppnådde vi stora besparingar genom att installera LED-belysning i hela produktionsområdet. Det är positivt att se att det har en positiv effekt på två sätt: Ljuset är klart överlägset det tidigare och samtidigt har vi minskat vår energiförbrukning med upp till 40 % jämfört med de lysrör vi tidigare hade.”

De energibesparande ansträngningarna hos RPC Superfos Randers lanserades ursprungligen som ett led i ett avtal om energieffektivisering mellan danska Energistyrelsen, Plastindustrien och en rad plastföretag. För att omfattas av avtalet är ett av kraven en giltig ISO 5001:2011-certifiering. Den har man alltså åter bärgat hos RPC Superfos Randers och är giltig fram till februari 2020.


Skriv din kommentar

Medlemsnyhet

Företag
RPC Superfos a/s

Spotorno Allé 8
2630 Taastrup
Danmark
RPC Superfos a/s

Sänd till en kollega

0.089